CUVÂNTUL CITITORULUI. „Soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă pădurile și industria lemnului”

CUVÂNTUL CITITORULUI. „Soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă pădurile și industria lemnului”

Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef

„Soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă pădurile și industria lemnului”

Măsuri prioritare pentru o mai bună orientare a politicilor Guvernului, în soluționarea problemelor reale cu care se confruntă pădurile şi industria lemnului.

Stimate domnule prim ministru- Dacian Cioloș,

Ne puteți urmări și pe Google News

Urmare a întâlnirii din 30.08.2016 a organizațiilor naționale reprezentative ale proprietarilor şi administratorilor de păduri private cu industria mobilei din România, ne adresăm dumneavoastră cu propuneri de măsuri prioritare pentru o mai bună orientare a politicilor Guvernului în soluționarea problemelor reale cu care se confruntă pădurile şi industria lemnului, care realizeaza peste 3% din PIB, peste 7% din exportul național, un sold favorabil export-import de peste 3 mld. € şi în care lucrează peste 150.000 salariaţi:

1. în contextul realocării de fonduri în PNDR, vă rugăm să sprijiniți o alocare financiară rezonabilă pentru domeniul forestier, ținând cont de importanța reală a acestui sector din punct de vedere a mediului și schimbărilor climatice, economic, prin ponderea în PIB și exporturi, social ca număr de angajați și din punct de vedere aldezvoltării rurale și în special a zonei montane;

2. simplificarea legislației silvice –domeniu reglementat de peste 20 de legi și 97 ordine de ministru;

3. reorientarea controlului pe zone de risc, conform Regulamentului european 995/2010 – EUTR;

4. compensarea funcțiilor de protecție ale pădurilor pentru proprietarii de păduri;

5. alocarea de fonduri în valoare de 75-150 milioane €, din veniturile proprii ale Romsilva, pentru accesibilizarea fondului forestier şi extinderea suprafeţelor pădurilor;

6. măsuri de susţinere a exportului, prin majorarea fondurilor alocate în prezent de MECMRA prin programul de susţinere a exporturilor pentru activităţile industriale,program blocat în prezent, cu efecte grave asupra imaginii externe a României şi a exporturilor;

7. includerea industriei mobilei între sectoarele prioritare ale strategiei de dezvoltare economica a României, cu accent pe dezvoltarea zonelor rurale;

8. implementarea de urgenţă de către administratorul fondului forestier proprietate publică a principiilor de valorificare superioară a masei lemnoase, în conformitate cu prevederile Codului Silvic.

Intervenția dumnevoastră în favoarea „eliminării vulnerabilităților aplicației Inspectorul Pădurilor” și pentru adoptarea unui „pachet de măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale” este marginală față de problematica reală a întregului sector forestier prezentată mai sus, provocând un nou val de măsuri și abordări populiste, deteriorând imaginea acestui sector industrial, existând şi pericolul ca producătorii de mobilă sa fie afectați de pierderea comenzilor, ca urmare a neîncrederii partenerilor externi privind provenienţa materialului lemnos.

Reducerea volumului exploatat, ca urmare a crizei licitațiilor de masă lemnoasă organizate de Romsilva în primăvara anului 2016, dar şi măsurile de control şi suprareglementarea excesivă au condus la o criză grava de resursă în industria mobilei, la pierderea comenzilor externe și o criză a aprovizionării populației cu lemn de foc!

Vă informăm că din contravenţiile aplicate în urma controalelor efectuate în perioada 2014-2015, o mare parte dintre acestea au fost contestate şi anulate de către instanţe, iar o parte s-au finalizat cu un avertisment. De asemenea, rata de încasare a amenzilor aplicate – potrivit Gărzii Forestiere Suceava – este de sub 10 %.

În privinţa infracţiunilor comise în aceeaşi perioadă, doar 2% dintre acestea s-au finalizat prin hotărâri judecătoreşti definitive, iar restul de 98% fie nu au fost finalizate prin rechizitoriu şi trimitere în judecată, fie instanţele au dispus soluţii de clasare.

NOSTRA SILVA Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România

„Mi s-a mărit salariul cu 80 de lei și primesc cu 200 de lei mai puțin”

un cititor fidel al ziarului dumneavoastră și doresc ca la rubrica pentru cititori să apară două întrebări:

-Sunt angajată la stat și este legal să lucrez peste 20 de ore în plus pe lună și respectivele ore să nu-mi fie plătite?

-Mi s-a mărit salariul cu 80 de lei și primesc în mână, lunar, cu 200 de lei mai puțin.

Rog să-mi publicați acest material și dacă-i posibil și răspunsul sau la cine să mă adresez. Cu respect, A. Popescu

Răspuns

Pentru a vă putea răspunde la întrebările dumneavoastră, ar trebui să ne dați mai multe amănunte, cum ar fi: În ce domeniu lucrați? Cum puteți dovedi orele suplimentare lucrate? Dacă v-a crescut salariul pe contractul de muncă iar în mână luați mai puțin, cum motivează angajatorul? Ce stipulează contractul de muncă?

Evenimentul zilei nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul scrisorilor primite de la cititori