Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă.
Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dvs. pe adresa: „Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu, nr 6, sect. 2, București”. Cea mai interesantă epistolă -Scrisoarea săptămânii - va fi premiată cu un abonament pe trei luni la EVZ.
Vă rog să treceți și un număr de telefon, pentru a vă putea contacta ușor. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată!
Simona Ionescu
Scrisoarea săptămânii: Domnilor Parlamentari
Se reclamă tot mai des în mass-media, de către numeroși membri ai sistemului sanitar românesc, insuficiența fondurilor alocate de la buget pentru finanțarea Spitalelor de stat, a Policlinicilor, a serviciilor de Ambulanță, etc. în vederea asigurării unor servicii și tratamente de înaltă calitate celor aflați în suferință. De asemenea, tot mai mulți salariați din sistemul medical se plâng de remunerațiile mici pe care le primesc.
Marea majoritate, care sunt oameni cinstiți, cu probitate profesională recunoscută, au dreptate, dar le este teamă să divulge grupările mafiote organizate de numeroși șefi ai instituțiilor de profil de la cel mai înalt nivel (Ministerul Sănătății ), la cele județene (Direcții de Sănătate Publică, Colegii ale Medicilor), până la Clinicile particulare și Cabinetele Medicale Individuale, ca să nu fie înlăturați din sistemul medical. Aceste grupări au ca sigur scop ÎMBOGĂȚIREA prin orice mijloace și acumularea de averi imense pe seama bugetului distribuit de Casele de Asigurări de Sănătate.
După 1990, numeroși indivizi cu funcții importante în instituțiile menționate mai sus șiau înființat S.R.L.- uri medicale cu mai multe cabinete de consultații, la care atrăgeau specialiști din sistemul sanitar de stat să lucreze ”după program”. În consens cu medicii de familie, pacienții primesc trimiteri, mai ales spre aceste S.R.L.- uri, care apoi preiau cea mai mare parte din sumele alocate de Casele Județene de Asigurări de Sănătate. În acest fel, timp de peste 20 de ani și-au edificat ”clinici particulare” folosind banii care ar fi trebuit să dezvolte sistemul național de sănătate. În paralel, mare parte din banii respectivi i-au investit în interese personale, achiziționând numeroase terenuri, clădiri (apartamente, vile), autoturisme de lux, bijuterii, depuneri mari în valută și lei la bănci, excursii și concedii în locuri exotice etc. Toți aceștia activează și astăzi în dublu sistem, DE STA ȘI PRIVAT.
Dacă Ministerul Sănătății ar urmări prin Corpul de Control de care dispune ( dar de ce să facă acest lucru când mai toți cei de acolo sunt implicați!?) programul normal de activitate al celor din sistemul medical finanțat prin bugetul de stat ar constata că foarte mulți medici nu activează mai mult de 4 ore zilnic ( în Policlinici, în dispensare, chiar în spitale), pentru a-și continua activitatea în particular!?. Cum să fie eficient sistemul medical finanțat din contribuțiile cetățenilor în condițiile în care un medic cu probitate profesională ar trebui ca după orele de program să-și rezerve timp pentru a studia metodele și mijloacele de tratament cele mai eficiente și sigure pentru pacienții pe care îi are în grijă și care prezintă particularități individuale specifice??. După cum se desfășoară în prezent asistența medicală se poate concluziona că se face de mântuială, ducând de cele mai multe ori la crearea de prejudicii sau suferințe noi pacienților, dar și la numeroase decese care în aceste condiții nu pot fi catalogate decât asasinate, prin lăcomie, incompetență și indolență.
Toate sesizările privind dezastrul din sistemul de sănătate, precum și nemulțumirile pacienților sunt dirijate printr-un angrenaj în circuit închis în care instituțiile pasează una către alta efectuarea cercetărilor și fiecare caută prin toate mijloacele disculparea vinovaților. Sesizările trimise la Ministerul Sănătății sunt dirijate spere Direcțiile de Sănătate Publică și Colgiile Medicilor la nivel de județe. Acestea selectează din datele prezentate de reclamanți și din cele puse la dispoziție de cei incriminați ( fără audierea reclamanților sau cercetare proprie) doar acele elemente care să justifice cocluzia de nevinovăție a medicilor infractori. Apoi le trimit unor ”experți” sau unor ”comisii” care dau verdictul. În cazul că pacienții sunt nemulțumiți de răspuns, reclamațiile sunt trimise împreună cu concluziile la forurile superioare (Min. Sănătății, Colegiul Medicilor din România) și apoi returnate din nou la forurile județene !!! În acest angrenaj mafiot bazat pe texte de legi special concepute, pacienții prejudițiați nu au nicio șansă să-și găsească dreptatea, mai ales, că toate aceste instituții îi îndemna în final către justiție fără a le preciza și termenul legal de acțiune. Pe drept cuvânt se poate afirma că aceste instituții sunt total inutile, iar în caz de prejudicii sau decese în urma actului medical mai corect ar fi ca părțile vătămate să se adreseze direct justiției.
Nițescu Viorel Liviu, Câmpulung Argeș