Evenimentul Zilei > International > Cutremurul din Haiti a lăsat în urmă sute de morți și peste 1.800 de răniți. Țara este paralizată de catastrofă
Cutremurul din Haiti a lăsat în urmă sute de morți și peste 1.800 de răniți. Țara este paralizată de catastrofă

Cutremurul din Haiti a lăsat în urmă sute de morți și peste 1.800 de răniți. Țara este paralizată de catastrofă

Cutremurul din Haiti a făcut foarte multe victime, iar bilanțului provizoriu făcut de autorități, numărul morților este de peste 300 de persoane.

Cel puţin 304 persoane au murit şi alte câteva sute sunt rănite şi date dispărute în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,2 care s-a produs în Haiti, sâmbătă dimineaţă, potrivit unui nou bilanţ anunţat duminică de autorităţile locale.

Foarte multe victime făcute de cutremurul din Haiti

Cutremurul a avut loc la 08:29, ora locală, la 12 kilometri de oraşul Saint-Louis-du-Sud, care este situat la aproximativ 160 km de capitala haitiană Port-au-Prince, potrivit datelor furnizate de Institutul american de geofizică (USGS). Biserici, magazine, case: multe clădiri s-au prăbuşit în seismul puternic care a prins sute de locuitori sub plăci de beton.

Fără prea multe mijloace, locuitorii s-au grăbit să scoată victimele aflate sub clădirile prăbuşite, efort salutat de serviciile de protecţie civilă. „Primele intervenţii, efectuate atât de salvatori profesionişti, cât şi de populaţie, au făcut posibilă scoaterea multor oameni de sub dărâmături”, a anunțat reprezentanții de la protecția civilă, conform Agerpres.

Peste 1.800 de persoane au fost rănite în urma cutremurului şi puţinele spitale din zonele afectate fac eforturi să ofere îngrijiri de urgenţă.

Jerry Chandler, directorul pentru protecția civilă din Haiti, a declarat: „Pot confirma că există decese, dar nu am încă un bilanț exact. Încă colectăm informații”. De asemenea US Geological Survey (USGS) a estimat că sunt „mii de decese” și „zeci de mii de răniți în comunitățile montane sărace”. De asemenea, a mai avut loc o replică de 6,6 grade pe scara Richter, la 20 de minute distanță de cutremurul inițial.

O altă mișcare seismică devastatoare a avut loc în anul 2010

Filmările de la fața locului arătată clădiri dărâmate din orașul Jeremie, la aproximativ 125 mile vest de capitala Port-au-Prince, cu grămezi de moloz pe străzi.

Haiti a fost lovită de o mișcare seismică foarte puternică și în anul 2010, în ziua de 12 ianuarie. Atunci cu murit peste 200.000 de persoane și aproximativ 200.000 au fost rănite. Cutremurul a fost înregistrat cu 7,0 grade pe scara Richter.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: