Evenimentul Zilei > International > Cutremur politic la Paris! Un jurnalist care vrea să închidă granițele pentru imigranți, pe locul doi în sondajele prezidențiale
Cutremur politic la Paris! Un jurnalist care vrea să închidă granițele pentru imigranți, pe locul doi în sondajele prezidențiale

Cutremur politic la Paris! Un jurnalist care vrea să închidă granițele pentru imigranți, pe locul doi în sondajele prezidențiale

Șanse mici pentru Marine le Pen de a-și lua revanșa în fața lui Emmanuel Macron pentru înfrângerea suferită în alegerile prezidențiale din 2017. Deși nu și-a anunțat candidatura încă, un jurnalist a ajuns pe locul doi în intenția de vor pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.

Candidatura pare, însă, sigură pentru că susținătorii săi, „Amicii lui Eric Zemmour” şi „Generaţia Z” au început să strângă banii și adeziunile de care Zemmour are nevoie pentru a candida.

Mai radical decât Marine Le Pen, Eric Zemmour spune deschis: „Vreau să opresc fluxurile migratorii, nu mai vreau 275.000 de intraţi ilegal pe an pe teritoriul nostru, pe lângă cei 400.000 cu drept de azil.
În ciuda condamnărilor pentru incitare la ură împotriva musulmanilor și a poziției ferme în privința imigtrației clandestine, Eric Zemmour, descendentul unei familiii berbero-evreiești care a fugit din Algeria în timpul războiului de eliberare, este acum pe locul doi în intenția de vot a francezilor, potrivit sondajului realizat de Harris Interactive, după Emmanuel Macron, dar în fața lui Marine Le Pen. Iar șansele de a câștiga dacă va intra în turul doi nu sunt deloc mici. Nu e vorba numai de faptul că Emmanuel Macron nu e deloc popular pentru o mare parte a electoratului, ci și de faptul că Zemmour pare a fi pe val. „Niciodată până acum un candidat nu a avut o ascensiune atât de rapidă în sondaje, declară expertul Antoine Gautier.” Într-adevăr, în doar cinci zile, Zemmour a urcat de la 15% la 17% în intenția de vot.

Cine este Eric Zemmour?

Sunt mulți cei care îl compară pe Eric Zemmour cu faimosul Tucker Carlson, faimosul jurnalist de la Fox News. În vârstă de 63 de ani, Zemmour este, însă, mult mai de dreapta. Adept al teoriei „Marii Înlocuiri” a lui Renaud Camus, Zemmour e convins că în Franța se încearcă înlocuirea populației băștinașe cu imigranți aduși din lumea musulmană. De altfel, imigranții musulmanii sunt una dintre țintele predilecte ale jurnalistului.
La fel ca Trump, Zemmour și-a construit susținerea electorală abordând probleme despre care niciun politician nu dorea să vorbească. De pildă, Zemmour vorbește de ani de zile despre probleme precum islamului și islamismul în societatea franceză, mergând până la a discuta despre interzicerea prenumelor care nu sunt franceze. Tot la fel cu fostul președinte american, Zemmour a devenit o țintă pentru societatea civilă și cea mai mare parte a presei franceze. În 2009 a fost condamnat pentru incitare la ură rasială. În 2011, pentru discriminare rasială, iar în 2018 pentru ură faţă de musulmani, dar emisiunile sale de pe CNews au făcut audiențe record.
Deocamdată, Zemmour nu a anunțat că va candida. Și-a început, însă, deja campania cu atacuri violente la adresa actualului președinte.„Emmanuel Macron vrea să dizolve Franţa în Europa şi Africa, eu nu vreau”

Scenarii pentru turul doi

Toți marii adversari ai lui Macron vin din dreapta eșicherului politic. Nu e vorba numai de Marine Le Pen și de Eric Zemmour, ci și de Xavier Bertrand, care încearcă să obțină nominalizarea republicanilor de centru-dreapta.
Sondajul Harris îi dă pe Macron cel mai mic avantaj lui Macron (51% până la 49%) într-un ipotetic tur doi cu Bertrand. Avantajul este puțin mai mare împotriva Le Pen (53% la 47%) și Zemmour (55% la 45%). Cu toate astea, experții nu exclud surprizele, oentru că „starea de spirit (din Franța n.r.) este populistă, este radicală, este extremistă”, notează Axios.