Ziua de ieri va rămâne cu siguranță în istoria României. A fost pentru prima dată când un premier în funcție este audiat la DNA, iar procurorii dispun începerea urmăririi penale pe numele lui Victor Ponta
Evenimentele de ieri au dus la o serie de reacții dure, atât din țară, cât și din străinătate, cel vizat fiind premierul Victor Ponta.
Evenimentul Zilei vă prezintă cronologia unei zile istorice:
ORA 10.00. Prim-ministrul scria, pe Facebook, că PNL depune moțiunea de cenzură și că bătălia politică se dă în Parlament, și nu la DNA. „E foarte bine că PNL-PDL depun azi moțiunea de cenzură! Într-o țară democratică europeană, bătălia politică se duce în Parlament (nu la DNA sau pe siteuri)!”, a scris Ponta.
ORA 11.00. Victor Ponta ajunge la DNA însoțit de un avocat, unde a fost citat pentru a fi audiat.„Domnul procuror Uncheșelu m-a chemat la ora 11,00. La final vă spunem de ce și cum”, a declarat el la intrarea în DNA.- citeşte detalii AICI
ORA 11.30. Premierul iese de la DNA și anunță că are calitatea de suspect și că nu a fost audiat. „Sunt suspect în cazul domnului Șova pentru activitatea de avocat în 2007-2008. De asemenea, sunt în conflict de interese că l-am propus pe domnul Șova ministru. (...) Am venit la DNA ca orice om normal. Nu am dat nicio declarație. O să ne cheme pentru declarații”, a afirmat prim-ministrul. Întrebat dacă demisionează, Ponta a spus că la DNA nu se face politică.
ORA 11.35. DNA anunță că procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de Ponta, la data faptelor avocat, și că au început demersurile pentru a trimite o solicitare, la Camera Deputaților, de încuviințare a începerii urmăririi penale pe numele premierului.- citeşte detalii AICI
ORA 11.50. Dan Șova ajunge la DNA, pentru a fi audiat în același dosar.
ORA 11.55. Premierul Victor Ponta postează, pe Facebook, o serie de documente, însoțite de precizarea „câteva informații despre motivul pentru care am fost chemat azi la DNA”. „Situația este clară din punctul meu de vedere. Politica nu se face la DNA, se face în Parlament!”, a scris Ponta, pe rețeaua de socializare. - citeşte detalii AICI
ORA 12.00. PNL depune moțiunea de cenzură pe tema votului prin corespondență, prin care solicită retragerea încrederii Guvernului și demisia lui Victor Ponta.
ORA 12.25. Premierul merge la Cotroceni, unde discută cu președintele Klaus Iohannis. Înainte de asta, primministrul a avut discuții cu ministrul Apărării, Mircea Dușa, și ministrul Muncii, Rovana Plumb.
ORA 12.30. Liderii PSD încep să dea mesaje de susținere pentru Ponta. Președintele Consiliului Național al PSD, Rovana Plumb, consideră că Victor Ponta „nu are de ce să demisioneze”.
Iohannis îi cere demisia
ORA 13.05. Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă prin care îi cere demisia lui Ponta. „Astăzi, DNA a comunicat public că prim-ministrul Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea este o situație imposibilă pentru România ca prim-ministrul să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia premierului Victor Ponta”, a declarat șeful statului. - citeşte detalii AICI
FOTO: Klasu Iohannis
ORA 13.10. Premierul îi răspunde lui Iohannis, pe Facebook. „Respect poziția sa publică (n.r. - a președintelui), dar am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demită! Cred că respectarea principiilor constituționale este esențială pentru societatea noastră și în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului și cetățenilor acestei țări”, a scris Ponta.
ORA 13.30. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, anunță că cererea de încuviințare a urmăririi penale, trimisă de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a ajuns la Parlament și că Biroul Permanent al Camerei este convocat la ora 17.00. Între timp, liderii PSD continuă să trimită mesaje de susținere pentru liderul social-democrat, iar liberalii încep să iasă public și să ceară demisia acestuia. Este mai mult decât suspect că DNA l-a chemat pe
ORA. 13.45. Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, declară că premierul Ponta a fost citat să se prezinte la DNA în urmă cu mai multe zile, precizând că începerea urmăririi penale împotriva acestuia nu are niciun fel de legătură cu depunerea moțiunii de cenzură. Întrebată de ce urmărirea penală împotriva lui Ponta a fost începută acum, deși este vorba despre un dosar care a fost deschis încă din anul 2012, Kovesi a declarat: „Anumite informații, indicii și probe au fost obținute după administrarea unor mijloace probatorii, la sfârșitul lunii aprilie, cu privire la anumite infracțiuni care au fost reținute și de care este suspectat premierul în acest moment. S-a început urmărirea penală „in rem”, la începutul lunii mai. Deci este o perioadă foarte scurtă de timp de la momentul în care s-au obținut anumite informații și până la emiterea ordonanței de efectuare în continuare a urmăririi penale”.
FOTO Laura Codruta Kovesi
ORA 14.30. Copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga susțin, într-o declarație comună de presă, că Victor Ponta „trebuie să demisioneze imediat”, arătând că „acuzațiile împotriva sa sunt incompatibile cu funcția de prim-ministru”.
FOTO: Alina Gorghiu si Vasile Blaga
Senatorul PSD, Dan Șova, declara la sfârșitul lunii martie, în plenul Senatului, că în apărarea sa ar putea să o aducă pe Alina Gorghiu, pentru că, în calitate de avocat al Electrica, actualul co-președinte al PNL a avut strânse legături cu ceea ce astăzi numim „Dosarul Rovinari-Turceni”.
ORA 15.00. PSD a transmis o scrisoare ambasadelor SUA și a statelor UE acreditate la București. Social-democrații explică faptul că procurorii anticorupție au început urmărirea penală pe numele premierului exact în ziua în care PNL a depus la Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. În document se mai arată că premierul a prezentat anterior dovezi ale neimplicării sale în dosarul în care a fost citat, inclusiv poziții oficiale ale instituțiilor publice, care indică faptul că nu are nicio legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse lui Dan Șova. - citeşte detalii AICI
ORA 15.15. Dan Șova pleacă de la DNA. El a declarat că procurorii au extins acuzațiile pe numele său în dosarul „Turceni-Rovinari”. Ulterior a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.
ORA 15.30. Victor Ponta îi răspunde Laurei Kovesi. Premierul susține că informația prezentată de procurorul șef al DNA, legată de citarea lui la DNA în urmă cu mai multe zile, este neadevărată, precizând că a fost citat, joi, telefonic, de procurorul de caz. „Precizez că am fost citat telefonic la sediul Guvernului de procurorul Jean Uncheșelu, ieri, după-amiază, la ora 16,15! (sunt convins că există procesul verbal în acest sens și înregistrarea telefonică). Regret că informația prezentată public de dna procuror șef Kovesi este neadevărată!”, a scris Ponta pe Facebook.
Traian Băsescu: „Viorel, pleacă acum!”
ORA 17.00. Conducerea Camerei s-a întrunit pentru a discuta pe marginea solicitării DNA. Cererea a fost înaintată Comisiei juridice, care are termen cinci zile pentru a transmite o informare. Deputații juriști se vor reuni luni, la ora 11.00. Pentru finalizarea raportului, care va fi votat în plen, aceștia au termen 14 zile.
ORA 17.20. Liderul deputaților PNL, Ludovic Orban, anunță că grupul parlamentar PNL va vota în favoarea cererii procurorului general, la vedere. Facem apel la toți deputații să susțină această solicitare.
ORA 17.30. Traian Băsescu reacționează pe Facebook. Fostul președinte îi cere premierului să plece acum de la conducerea Guvernului. „Bună ziua, Viorel, dacă vrei să nu faci mai mult rău decât ai făcut țării din 2012 și până acum, fă te rog un lucru simplu: PLEACĂ ACUM! Fiecare minut pe care îl petreci în fruntea guvernului este un dezastru pentru credibilitatea României. Deci, încă o dată, PLEACĂ, PLEACĂ ACUM! Iar dacă tu nu știi că țara este mai presus de interesele tale, vei învăța acest lucru, dar din păcate pe spinarea românilor. Ascultă, te rog, pe unul mai bătrân ca tine, PLEACĂ ACUM!”, a scris Băsescu.
FOTO: Traian Basescu
ORA 18.00. În fața Guvernului s-au adunat, deja, câteva zeci de persoane. Jandarmeria și Poliția au mobilizat forțe masive în fața Guvernului, unde se află și ofițeri de la Serviciul de Informații al MAI. Mai sunt zeci de jandarmi, dar și polițiști de la Ordinea Publică și zece echipaje ale Poliției Rutiere.
Protestatarii au afișat pancarte pe care scrie „La mulți ani cu executare, Ponta!”. Totodată, protestatarii strigă: „Premier penal, marș la tribunal!”, „Ponta mincinos, jos! Jos! Jos!”, „Jos Ponta, copy paste!”.
ORA 18.10. PMP îi solicită demisia lui Ponta și anunță că, în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, va fi organizat duminică un mare miting de protest în Piața Victoriei pentru a cere prim-ministrului să renunțe la șefia Executivului.
ORA 18.30. UNPR susține că o criză politică poate periclita în mod grav interesul național al țării’’ și precizează că opțiunea progresiștilor „a fost și rămâne aceea de a continua guvernarea și parteneriatul politic corect atât cu premierul, cât și cu președintele”.
ORA 19.00. În Piața Victoriei se află circa 200 de oameni care continuă să protesteze.
ORA 20.00. Iohannis precizează pentru TVR că, în discuția de la Cotroceni, Ponta i-a spus că se va gândi la demisie. Şeful statului a susținut, referindu-se la anunțul lui Ponta, că nu va demisiona, că declarațiile sale trebuie luate, „cu o anumită rezervă”.
În ce condiții poate fi suspendat Ponta
Președintele Klaus Iohannis îl poate suspenda pe premierul Victor Ponta, potrivit Constituției, doar în cazul în care Parlamentul va aproba cererea formulată de DNA. Potrivit art. 109 al Constituției, președintele poate suspenda orice membru al Guvernului doar dacă Parlamentul sau Președinția, după caz, aprobă cererea de începere a urmăririi penale și doar dacă faptele prevăzute sunt fapte săvârșite în perioada în care persoana respectivă se afla în Executiv. Dacă cererea de urmărire penală formulată de Ministerul Justiției pe numele premierului va fi aprobată de deputați, șeful statului îl poate suspenda pe Victor Ponta de la șefia Guvernului.
Reacția presei internaționale
Știrea despre urmărirea penală a lui Victor Ponta a făcut înconjurul lumii
„Premierul uneia dintre cele mai sărace și corupte țări din UE, Victor Ponta, este urmărit penal pentru fals și spălare de bani”, a titrat Reuters, adăugând că premierul a supraviețuit multor scandaluri.