Avertismentul îi aparține preşedintelui Băncii Mondiale, David Malpass, care atrage atenţia cu privire la impactul pe care epidemia îl va avea asupra lanţurilor de aprovizionare.

„Prognoza de creştere va fi revizuită în jos, cel puţin pentru prima jumătate a lui 2020, parţial din cauza faptului că ritmul de creştere al Chinei va fi afectat de virus dar şi din cauza lanţurilor de aprovizionare”, a declarat David Malpass, cu prilejul unei discuţii cu fostul preşedinte al Băncii Centrale a SUA, Janet Yellen.

La începutul acestei luni, Banca Mondială a anunţat că se aşteaptă la o uşoară relansare a ritmului de creştere a economiei mondiale în 2020, mizând pe un avans de 2,5%, după un avans de 2,4% anul trecut.

David Malpass insistă pe faptul că parte din produsele chineze erau transportate către clienţi de avioanele comerciale care transportau şi pasageri. Însă, în ultimele zile, mai multe companii aeriene şi-au suspendat zborurile spre sau dinspre China.

La rândul său, Janet Yellen se aşteaptă la un „efect important” asupra creşterii economiei chineze, cel puţin în primul trimestru şi chiar în al doilea: „China reprezintă o parte importantă din economia mondială, ceea ce va avea un efect de contagiune asupra altor ţări”.

Banca Mondială a cerut luni tuturor ţărilor „să îşi extindă măsurile de supraveghere sanitară şi răspuns” la epidemia de coronavirus din China pentru a ţine sub control propagarea virusului.

Banca Mondială evaluează în prezent consecinţele economice şi sociale şi precizează că susţine eforturile angajate de China pentru a răspunde la epidemia de coronavirus, inclusiv cele destinate să permită relansarea economiei. De asemenea, instituţia financiară internaţională se declară gata să susţină toate statele membre, în special cele mai sărace şi mai vulnerabile, în ideea de a le ajuta să gestioneze consecinţele viitoarei ale acestei crize asupra populaţiilor lor.