În cele trei luni de război, Vladimir Putin i-a întors împotriva sa atât pe cei din „partidul războiului”, cât și pe cei care doresc pacea, scrie publicația rusă de opoziție Meduza. Acum, oamenii puternici de la Kremlin speră că, „în viitorul previzibil”, Putin va pleca de la putere și va fi ales un succesor.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, mulți reprezentanți ai elitelor ruse și-au schimbat de mai multe ori poziția în raport cu războiul și situația din țară. Pesimismul extrem a făcut loc unui optimism moderat, care a fost înlocuit apoi cu un pesimism moderat.
Potrivit unor surse apropiate Kremlinului, citat de Meduza, aceste sentimente au luat acum o altă întorsătură: mulți oameni sunt personal nemulțumiți de Vladimir Putin. Și această poziție este împărtășită și de cei care pledează pentru continuarea războiului și de cei care doresc pacea.
La începutul lunii martie, majoritatea oficialilor guvernamentali și ai Kremlinului pur și simplu nu știau ce să facă și se gândeau îngroziți la modul în care sancțiunile le vor afecta cariera și viața. Ceva mai târziu a început o creștere a sentimentelor patriotice și mulți dintre cei aflați la putere au cerut în mod public continuarea războiului până la „un final victorios”.
Nemulțumirile celor ce susțin războiul
Acum, la trei luni de la începutul invaziei, pesimismul domină din nou în evaluările. „Nu va mai fi posibil să trăim ca înainte, nu mai poți vorbi despre dezvoltare. Dar poți trăi cumva, cu importuri la „gri” și comerț cu China și India”, a declarat o sursă guvernamentală. Dar, în același timp, Kremlinul nu vede un scenariu realist în care războiul din Ucraina să fie oprit fără un dezastru de imagine.
Oamenii de afaceri și mulți membri ai guvernului sunt nemulțumiți că președintele a început războiul fără să se gândească la amploarea sancțiunilor. Ei spun că nu se poate trăi normal cu astfel de sancțiuni. „Șoimii” (susținătorii războiului - n. red.) sunt nemulțumiți de ritmul „operațiunii speciale” și cred că ar putea acționa mai decisiv.
Iar potrivit unor surse apropiate Administrației Prezidențiale, poziția „șoimilor”, mai ales a celor din forțele de securitate, este simplă: „Din moment ce războiul a fost început, orice cedare este exclusă. Așa că războiul trebuie dus și mai dur”. Iar „mai dur” înseamnă mobilizare pe scară largă a rezerviștilor și război „până la victorie”, inclusiv capturarea Kievului.
Dar Kremlinul nu este pregătit de mobilizare, pentru că, potrivit anchetelor sociologice cu circulație închisă, nici rușii care susțin „operațiunea specială” nu sunt pregătiți să meargă să lupte sau să-și trimită rudele pe front.
Ce-i deranjează pe pacifiști
Pe de altă parte, „partidul păcii”, reprezentat mai ales de oligarhi și oficialii „civili”, este și el nemulțumit de acțiunile lui Putin, pentru că nu vede pași reali pentru realizarea păcii cu Ucraina. „Porumbeii” arată nenumăratele dificultăți din economie.
„Problemele sunt deja vizibile, iar în mijlocul verii pur și simplu vor cădea diferite domenii: transport, medicină, chiar și agricultură. Nimeni nu s-a gândit, pur și simplu, la o asemenea amploare a sancțiunilor”, a spus o sursă apropiată guvernului.
Înainte de război nimeni de la Kremlin nu a luat în considerare posibilitatea ca țările europene să refuze complet să importe gaz și petrol rusesc. Și, deși un astfel de embargo se află încă în discuție, președintele și partea „militantă” din anturajul său se îndoiesc încă de transpunerea în realitate a acestei amenințări.
Putin refuză să vadă realitatea
Pacifiștii acuză că Putin nu vrea să se gândească la dificultățile economice evidente pentru majoritatea oficialilor și nici să le asocieze cu războiul pe care l-a pornit, potrivit unor surse din Administrația Prezidențială.
Guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alikanov, i-a vorbit președintelui despre declinul industriei construcțiilor: „După începerea operațiunii militare speciale, legăturile logistice au fost întrerupte temporar. Am cumpărat încă multe din străinătate și ne-am concentrat pe tranzitul prin teritoriul statelor vecine. Ne-a luat timp să adaptăm oferta la noile realități. S-a terminat acum”.
Dar Putin a reacționat spunând de mai multe ori că dificultățile nu ar trebui asociate cu războiul: „La această operațiune militară specială a noastră nu ar trebui să se facă referire în acest caz. A fost recesiune în 2020-2021 și a existat o scădere vizibilă a construcțiilor. Prin urmare, o operațiune militară specială în Donbas nu are absolut nimic de-a face cu asta”.
Lui Putin i se caută succesor
Pe fondul acestor nemulțumiri, subiectul „viitorului după Putin” este din ce în ce mai discutat la nivelul autorităților. „Nu e vorba că vor să-l răstoarne pe Putin chiar acum și se pregătește o conspirație. Dar există o înțelegere, sau o dorință, ca într-un viitor destul de previzibil el să nu mai guverneze statul”, a explicat una dintre surse.
„Președintele a produs încurcătura, dar totul poate fi rezolvat, să ajungem cumva la o înțelegere cu Occidentul și Ucraina”, spune altă sursă. Care adaugă că până și figurile succesorilor președintelui sunt discutate în culise, la Kremlin. Printre posibilii urmași ai lui Putin se numără primarul Moscovei, Serghei Sobianin, vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev și prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale Serghei Kirienko.
Kirienko a fost, în ultima perioadă, în contact regulat cu Putin, în legătură cu situația din Donbas, el fiind curatorul regiunii la Kremlin. Dar propriile planuri ale lui Kirienko diferă: unii cred că vrea să devină prim-ministru, alţii că încearcă să-şi demonstreze eficienţa în funcţia pe care o are în Administraţia Prezidenţială.
Când ar putea fi înlocuit Vladimir Putin
Cu toate acestea, amândoi subliniază că acum Kirienko, alături de șeful Gărzii Naționale, Viktor Zolotov, face parte din „cercul intim” al lui Putin. „Acesta îi include acum pe cei care conduc operațiunea din Donbas. Președintele este în război. Iar acești oameni pot depăși „linia roșie”, adică pot să îl trezească pe președinte cu un apel”, explică o sursă.
Dar și atunci când discută despre Kirienko și alți succesori ipotetici, toți înțeleg că Putin nu va părăsi puterea decât dacă sănătatea i se deteriorează serios. Așa că nemulțumirile oficialilor de rang înalt nu se manifestă deloc în afara discuțiilor în cerc restrâns. „Oamenii scuipă, dar totuși lucrează, pun țara pe picior de război”, adaugă sursa Meduza.