Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur în România! Specialiștii, luați prin surprindere. Ce magnitudine a avut seismul
Cutremur în România! Specialiștii, luați prin surprindere. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România! Specialiștii, luați prin surprindere. Ce magnitudine a avut seismul

Un nou cutremur a zguduit România marți dimineață. Seismul a avut o magnitudine de 3.0 grade pe scara Richter și a avut loc în zona seismică Vrancea, în județul Buzău. Seismul a fost produs la o adâncime intermediară, în apropiere de 10 orașe.

Marți dimineață, 26 octombrie, în jurul orei locale a României 03:47, un cutremur slab a avut loc în zona seismică Vrancea, în județul Buzău. Magnitudinea seismului a fost de 3 grade pe scara Richter, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Aceștia au lansat și o întrebare în mediul online pentru cetățeni, care ajută la stabilirea cu precizie a zonelor unde mișcarea tectonică a fost resimțită: „L-ai simțit? Lasă-ne un feedback”.

Epicentrul cutremurului a fost aproape de 10 orașe. Seismul a avut loc la o adâncime intermediară, de 110 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 72 km nord-est de Ploieşti, 74 km est de Braşov, 116 km vest de Brăila, 118 km vest de Galaţi, 122 km nord de Bucureşti, 123 km sud de Bacău, 149 km nord-est de Piteşti, 187 km nord de Ruse, 188 km est de Sibiu, 203 km sud-vest de Iaşi.

Conform rapoartelor din ultima perioadă, aproape zilnic are loc câte un seism în România. În luna octombrie, Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului a raportat un număr de 22 de cutremure. Magnitudinile acestora au fost cuprinse între 2 și 3,6 grade pe scara Richter. Cele mai multe dintre acestea au avut loc în zona seismică Vrancea, Făgăraș-Câmpulung, dar și în Dobrogea, Maramureș sau Crișana. Dacă ne raportăm la luna octombrie, cel mai mare cutremur a avut loc pe 10 octombrie, tot în județul Buzău. Seismologii au raportat atunci o mișcare tectonică cu o magnitudine de 4.1 grade pe scara Richter, produs la o adâncime de 137 de kilometri.

Dacă privim pe datele oferite de Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului pentru acest an, cel mai mare cutremur a fost raportat pe data de 26 mai. Seismul a fost puțin mai puternic decât cel din 10 octombrie, având o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter. Cutremurul din mai a avut loc în zona seismică Vrancea și a fost resimțit și la București.