Cutremur în România, în această seară. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România, în această seară. Ce magnitudine a avut seismul Sursa: Arhiva EVZ

Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a informat că, joi seara, a avut loc un nou cutremur în România. Seismul s-a produs în Vrancea, la ora 19.03.

Cutremurul a avut o intensitate de 2,6 grade pe scara Richter.

Seismul a avut loc la 93 de kilometri adâncime și s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 79 km E de Brașov, 90 km NE de Ploiești, 105 km S de Bacău, 113 km V de Galați, 114 km V de Brăila, 140 km N de București, 163 km NE de Pitești, 185 km SV de Iași, 193 km E de Sibiu, 205 km N de Ruse.

Dacă privim pe datele oferite de Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului pentru acest an, cel mai mare cutremur a fost raportat pe data de 26 mai. Seismul a fost puțin mai puternic decât cel din 10 octombrie, având o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter. Cutremurul din mai a avut loc în zona seismică Vrancea și a fost resimțit și la București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai multe cutremure se produc în zona seismică Vrancea

Cele mai multe cutremure din țara noastră au loc în zona seismică Vrancea, iar acest lucru se datorează faptului că această zonă este de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană.

„Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se arată într-un studiu al INFP.

Conform specialiștilor, peste 100 de seisme au loc anual în această zonă. Ele se produc deseori la adâncimi mari și sunt destul de slabe. Pe an, avem preconizate aproximativ cinci cutremure importante, care pot depăși magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter. Aproximativ 10 seisme de magnitudine 6,0 până la cel mult 6,5-6,6 grade au loc în țara noastră anual și în jur de 100 de cutremure slabe, cu magnitudinea mai mică sau egală cu 5,0 pe scara Richter.

„Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile, din cauza adâncimilor mari la care au loc, şi doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimţite în oraşele mari din sudul şi estul ţării, dar fără urmări. Uneori se mai produc şi cutremure de tip crustal, cu efecte locale, dar cu magnitudini mici, care rareori ating 5 grade pe scara Richter”, au afirmat cei de la cutremure.net.