Evenimentul Zilei > Politica > Cutremur în politică. E la egalitate cu Klaus Iohannis într-un top al încrederii SONDAJ
Cutremur în politică. E la egalitate cu Klaus Iohannis într-un top al încrederii SONDAJ

Cutremur în politică. E la egalitate cu Klaus Iohannis într-un top al încrederii SONDAJ

Cutremur în politică. Un celebru medic e la egalitate cu președintele Klaus Iohannis într-un top al încrederii. L-a întrecut chiar și pe Raed Arafat.

Este vorba despre Alexandru Rafila, care se află într-o panta ascendentă, susține Marius Pieleanu, sociologul care conduce institutul de sondare Avangarde.

Acesta a prezentat duminică, la Antena3, topul încrederii în personalitățile publice din România. Alexandru Rafila se poziționează pe primul loc cu 31%, la egalitate cu președintele Klaus Iohannis.

„Rafila este pe un trend crescător în PSD”, a precizat Pieleanu.

Clasamentul este urmatorul: Alexandru Rafila 31%, Klaus Iohannis 31%, Raed Arafat 28%, Marcel Ciolacu 27%, Florin Cîțu cu 25%, Nicușor Dan 19%, Rareș Bogdan 17%, Ludovic Orban 17%.

Marius Pieleanu a anunțat că sondajul a fost făcut în luna mai.

Va candida Rafila la prezidențiale?

Medicul nu a exclus o candidatură în 2024 și susține că ar fi pregătit să preia guvernarea în orice moment.

“Sunt pregătit în măsura în care există o echipă completă de persoane care să poată să gestioneze foarte bine domeniile care sunt sensibile în acest moment, pentru că, în mod evident, nu doar Sănătatea și Educația contează – două domenii în care am suficiente cunoștințe și poate abilități. Discutăm de domeniul Economic, Financiar, Social.

Cred că PSD are o echipă pregătită. Acceptarea unei astfel de poziții presupune o discuție în interiorul partidului în care lucrurile trebuie asumate și precizate foarte clar, ca să nu există ulterior interpretări.

Nu este o țintă personală în niciun fel. Pe mine m-a onorat. Încă din iarnă, domnul președinte Ciolacu a făcut această nominalizare în ceea ce mă privește. Cred că am nevoie în continuare de acumularea unor cunoștințe, nu numai de natură politică, dar și în zona economică, financiară. Lucrurile trebuie foarte bine controlate din acest punct de vedere”.

Nu-și dorește să devină premier

“Nu am acest obiectiv personal să devin prim-ministru. Nu e o țintă a carierei mele, dar sigur că o astfel de propunere nu se refuză din start. Trebuie discutată, digerată de mine și colegii mei. Nu este o responsabilitate mică.

Nu-mi doresc să devin un povestitor balcanic, ci un om responsabil și să-mi asum și să fac ceea ce spun”, spune Alexandru Rafila.

Rafila spune că Partidul Social Democrat trebuie să vină cu un candidat credibil și de asemenea cu un program de guvernare aplicabil și credibil.

„Participarea la o competiție, cum ar fi la funcția supremă în România, pentru oricine este o provocare. Nu am această idee dominantă, dar, în mod evident, într-o competiție, PSD trebuie – și nu mă refer neapărat la mine – să vină cu o persoană care să nu adune doar voturile stângii tradiționale, trebuie să fie o persoană care să vină cu un proiect de țară și care să fie credibilă și să poată să aducă la vot, pentru că este foarte important ca lumea să voteze și aici PSD ar trebui să schimbe ce s-a întâmplat în anii trecuți, când o prezență mai mare la vot era defavorabilă PSD.

PSD trebuie să vină cu un candidat care să determine oamenii să meargă la vot, pentru că este un candidat credibil”, a precizat Rafila.

Alexandru Rafila spune că nu exclude o candidatură la președinție.

“Nu exclud nimic. Cât timp sunt un om cu bună credință și credință în Dumnezeu nu exclud nimic, pentru că cred că fiecare om are datoria să încerce să facă ceea ce este bine pentru această țară și nu trebuie să fie o dorință care să exacerbeze ambițiile personale.

Dacă PSD va avea un proiect de țară, aici eu am opinii personale că trebuie să redeșteptăm, să mergem la o reconstrucție care să genereze ideea apartenenței la comunitate. Ne-am cam pierdut abilitățile astea și înțelegerea faptului că nu trăim singuri. Dacă reușim să readucem niște valori care țin de comunitate, tradiție, într-un cadru modern, cred că atunci putem să facem și altfel de politică în România, puțin mai relaxați, fără parti-pris-uri, fără jigniri, fără un mod individual, egoist care se manifestă în mod evident în această perioadă”, a spus deputatul.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: