Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) au dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu pe numele procurorului Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, el fiind acuzat că a nu a dispus pătrunderea organelor de poliţie în locuinţa lui Gheorghe Dincă.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorul Cristian Ovidiu Popescu a încălcat mai multe dispoziţii din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, dar şi articole din Constituţie şi Codul de procedură penală.
Totodată, procurorul este acuzat că ar fi respins propunerea poliţiştilor de a pătrunde în domiciliul lui Dincă, dispunând efectuarea percheziţiei domiciliare începând cu ora 6,00 a zilei de 26 iulie, deşi obţinuse mandat de percheziţie la ora 3,04.
De asemenea, SIIJ a pus sub acuzare trei poliţişti pentru abuz în serviciu.
Potrivit unor surse judiciare, cei trei poliţişti puşi sub acuzare sunt: Violeta Mirea, şefa Secţiei de Poliţie Rurală Osica de Sus; Vasile Marian, agent şef principal la postul de Poliţie din Dobrosloveni, agentul principal Eugen Ţenea Eugen, de la postul de Poliţie Dobrosloveni.
„Primul, în calitate de comisar-şef de poliţie, şeful unei secţii de poliţie rurală, subordonat ierarhic şefului Poliţiei Municipiului Caracal, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi informat, în noaptea de 24/25.07.2019, cu dispariţia minorei Măceşanu Alexandra Mihaela, nu ar fi raportat şefului ierarhic acest fapt, nu s-ar fi asigurat/nu ar fi controlat că agenţii-şefi principali de poliţie, aflaţi în subordine, nu au înregistrat sesizarea, nu au efectuat verificări şi nu au comunicat evenimentul către ofiţerul de serviciu, modalitate în care a încălcat dispoziţiile art. 26 alin.1 pct. 1 şi 2, art.38 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului cauzând o vătămare drepturilor persoanei vătămate, care a sesizat verbal lucrătorii de poliţie”, se arată în comunicat.
Ceilalţi doi poliţişti sunt acuzaţi că, în seara zilei de 24 iulie 2019, aflaţi în patrulare, nu ar fi consemnat şi înregistrat sesizarea depusă de Ion Măceşanu privind dispariţia Alexandrei Măceşanu, nu ar fi efectuat verificări în legătură cu aceasta şi nu ar fi informat în regim de urgenţă ofiţerul de serviciu de la Poliţia Municipiului Caracal.
Conform SIIJ, în seara zilei de 24 iulie, în jurul orei 21,00, Ion Măceşanu a sesizat la postul de poliţie dispariţia fiicei sale, Alexandra Mihaela Măceşanu.
Procurorii susţin că poliţişti din Dobrosloveni nu au consemnat aspectele sesizate Ion Măceşanu, nu i-ar fi solicitat acestuia să formuleze o sesizare scrisă şi nu au întreprins nicio activitate poliţienească specifică dispariţiei unui minor.
De asemenea, deşi a fost informat, în noaptea de 24/25.07.2019, de dispariţia Alexandrei, comisarul şef nu ar fi raportat şefului ierarhic acest fapt şi nu a controlat măsurile luate de agenţii-şefi principali de poliţie aflaţi în subordine.
„În seara/noaptea de 24/25.07.2019, cei trei lucrători de poliţie nu ar fi întreprins nicio activitate specifică dispariţiei unui minor, respectiv: nu ar fi consemnat sesizarea; nu ar fi dispus deplasarea unei echipe operative la faţa locului pentru evaluarea situaţiei de fapt şi stabilirea tipului de dispariţie; nu ar fi procedat la căutarea minorei şi nu ar fi făcut niciun fel de investigaţii în acest sens. Procedura de căutare şi investigare a dispariţiei minorei Măceşanu Alexandra Mihaela a început în data de 25.07.2019, ora 8,15, deşi persoana vătămată Măceşanu Ion a sesizat dispariţia lucrătorilor de poliţie încă din seara zilei de 24.07.2019, ora 21,00. Practic, în intervalul 24.07.2019, ora 21,00 - 25.07.2019, ora 8,15, organele de poliţie, deşi sesizate, nu ar fi întreprins nicio activitate de investigare şi căutare a minorei Măceşanu Alexandra Mihaela”, mai spun procurorii de la SIIJ.