Evenimentul Zilei > International > CUTREMUR DEVASTATOR în Papua Noua Guinee. Seismul de 7,5 grade a venit însoțit de TREI REPLICI la fel de PUTERNICE
CUTREMUR DEVASTATOR în Papua Noua Guinee. Seismul de 7,5 grade a venit însoțit de TREI REPLICI la fel de PUTERNICE

CUTREMUR DEVASTATOR în Papua Noua Guinee. Seismul de 7,5 grade a venit însoțit de TREI REPLICI la fel de PUTERNICE

Mai multe replici seismice puternice au zguduit luni zonele montane din Papua Noua Guinee, la o săptămână după cutremurul devastator cu magnitudinea 7,5 care a provocat moartea a zeci de persoane.

Trei replici cu magnitudinea de peste 5 au fost resimţite la primele ore ale zilei de luni în regiunea Southern Highlands, aflată la circa 600 de kilometri nord-vest de capitala Port Moresby, conform Institutului American de Geofizică (USGS). 

Una dintre replicile de luni a avut magnitudinea 6, scrie Antena3.

''Nu am dormit. (Pământul) s-a zdruncinat toată noaptea'', a declarat pentru Reuters prin telefon William Bando, administratorul provinciei Hela, din localitatea Tari, aflată la circa 40 de kilometri de epicentrul replicilor. 

''Ce am trăit în această dimineaţă ar fi putut provoca pagube, însă nu ştim… aproape m-a aruncat din pat'', a descris el. 

Centrul naţional pentru intervenţii în caz de dezastre din Port Moresby nu a putut fi contactat imediat pentru a oferi detalii cu privire la urmările seismelor de luni. 

Replicile puternice au lovit o regiune deja afectată de cutremurul devastator cu magnitudinea 7,5 de la 26 februarie, cel mai puternic produs în aproape un secol în zona montană activă seismic, eveniment ce a cauzat alunecări de teren şi prăbuşirea mai multor clădiri. 

Cel puţin 67 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului de 7,5 produs în Papua Noua Guinee săptămâna trecută, potrivit Crucii Roşii. 

''Bilanţul de vineri al Centrului naţional pentru dezastre şi al echipelor de evaluare este de 67 de morţi'', a declarat pentru AFP Udaya Regmi, directorul din Papua Noua Guinee al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. 

"Aproximativ 143.000 de persoane sunt afectate şi 17.000 de persoane au fost strămutate deoarece locuinţele lor sunt deteriorate total sau parţial şi, prin urmare, nu mai sunt locuibile", a precizat acesta. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.