Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur de 8, 2 grade, urmat de opt replici. Alertă de tsunami în Pacific
Cutremur de 8, 2 grade, urmat de opt replici. Alertă de tsunami în Pacific

Cutremur de 8, 2 grade, urmat de opt replici. Alertă de tsunami în Pacific

Un puternic seism cu magnitudinea 8,2 s-a produs miercuri seară la mică adâncime în Peninsula Alaska, urmat de o alertă de tsunami în regiune, au precizat autorităţile americane.

Nu există informaţii imediate despre evenutale pagube materiale sau victime. Potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), seismul s-a produs la ora locală 22:15 (06:15 GMT, joi), la o adâncime de 35 de kilometri.

Centrul Naţional de Avertizare pentru Tsunami (NTWC) a emis o alertă de tsunami pentru regiunile sudice din Alaska, Peninsula Alaska şi zonele de coastă de la Hinchinbrook Entrance la Unimak Pass. A emis totodată o ”monitorizare pentru tsunami” valabilă pentru statul american Hawaii.

Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC) a precizat că analizează posibilitatea riscului unui tsunami pentru statul american Hawaii, precum şi pentru Guam, teritoriu american din Oceanul Pacific.

Agenţia Meteorologică niponă analizează riscul unui tsunami pentru Japonia, potrivit postului public de televiziune NHK. De asemenea, autorităţile din Noua Zeelandă au anunţat că evaluează eventualele pericole pentru regiunile de coastă neozeelandeze.

Cutremurul s-a produs la o distanţă de circa 91 de kilometri sud-est de oraşul Perryville, Alaska, şi la aproximativ 800 de kilometri de Anchorage, cel mai mare oraş din Alaska. A fost urmat de şapte replici, două dintre acestea cu magnitudine de peste 6, potrivit USGS.

Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a estimat magnitudinea seismului la 8 şi adâncimea acestuia la 10 kilometri.