Curtea îi sprijină pe Mitrea şi pe Năstase

Magistraţii au amânat ieri, pentru 17 septembrie, decizia privind numărul necesar de deputaţi pentru începerea urmăririi penale.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis ieri să amâne, până pe 17 septembrie, decizia referitoare la începerea urmă ririi penale împotriva miniştrilorparlamentari, cu voturile a două treimi dintre deputaţi.   Dacă parlamentarii vor discuta dosarele lui Miron Mitrea şi Adrian Năstase înainte de 17 septembrie, decizia Curţii nu se va mai aplica. Sesizarea a fost depusă de PDL, în condiţiile în care, la şedinţa Camerei Deputaţilor din 24 iunie, nu s-a putut lua o decizie privind cele două cauze, din lipsă de cvorum.   Ca motiv al amânării, judecătorii Curţii Constituţionale invocă o scrisoare a lui Bogdan Olteanu (PNL), preşedintele Camerei Deputaţilor, care a solicitat „un termen rezonabil“ pentru a formula un punct de vedere.

„În vederea emiterii acestui punct de vedere, lucrăm actualmente la studierea stenogramelor dezbaterilor parlamentare succesive desfăşurate în ultimii 18 ani, care au avut ca obiect revizuirea Constituţiei, precum şi la studierea deciziilor succesive ale Curţii Constituţionale care au avut ca obiect constituţionalitatea Regulamentului Camerei Deputaţilor“, spune Olteanu. PDL invocă o şmecherie a preşedintelui Camerei

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Cristian Rădulescu, susţine, într-o declaraţie acordată agenţiei Mediafax, că Bogdan Olteanu „a apelat la o nouă şiretenie procedurală pentru a întârzia demersul justiţiei“.

Rădulescu argumentează că trimiterea punctului de vedere al Biroului Permanent, de către preşedintele Camerei, este o posibilitate, nu o obligaţie.   În opinia sa, în primele zile ale lunii septembrie, Camera Deputaţilor va relua votul asupra cererii de începere a urmăririi penale în cazurile „Mitrea“ şi „Năstase“, pe vechea procedură. Ulterior, anularea regulamentului de către Curte nu va mai avea niciun efect.   Într-o declaraţie acordată „Evenimentului zilei“, Bogdan Olteanu susţine că amânarea nu este o consecinţă a solicitării sale. „Curtea Constituţională ne-a cerut punctul de vedere în termen de o zi, ceea ce înseamnă o încălcare a procedurilor folosite până acum. Eu am cerut un termen rezonabil, adică revenirea la termenul folosit de obicei, de două săptămâni“, spune preşedintele Camerei Deputaţilor.

El susţine că va trimite punctul de vedere, cel mai probabil, săptămâna viitoare. „Data de 17 septembrie nu are nicio legătură cu scrisoarea mea. Nimic nu îi împiedică (pe magistraţii Curţii - n.r) să stabilească şedinţa respectivă, să zicem, pe 1 august“, este varianta lui Olteanu. El susţine că există şi o explicaţie pentru verificările pe care le fac specialiştii Camerei: „În stenograme căutăm argumentele pentru care regulamentul s-a votat în această formă. În deciziile Curţii încercăm să vedem dacă s-au mai pronunţat în privinţa acestui articol“.

DECIZIE

Legea ştirilor pozitive, neconstituţională

Judecătorii Curţii au declarat, ieri, neconstituţională legea care obliga posturile de radio şi televiziune să difuzeze, în pondere egală, ştiri pozitive şi negative. Magistraţii au dezbătut o contestaţie a PDL privind modificările aduse Legii audiovizualului, admiţând că iniţiativa încalcă legea fundamentală. În consecinţă, noua lege nu poate intra în vigoare. Actul normativ a fost adoptat de Senat, la sfârşitul lunii iunie, inclusiv cu voturile PDL, partid care a depus contestaţia la Curte. Proiectul a fost iniţiat de senatorul PRM, Gheorghe Funar, şi deputatul PNL, Ioan Ghişe. Conform motivării iniţiatorilor, scopul propunerii a fost acela „de a îmbunătăţi climatul general şi de a oferi şansa publicului să aibă percepţii echilibrate asupra vieţii cotidiene, atât din punct de vedere psihic, cât şi emoţional“. Cei doi iniţiatori insistă, chiar şi în condiţiile în care legea lor a fost declarată neconstituţională. Imediat după pronunţarea Curţii, Ioan Ghişe a anunţat că nu va renunţa la iniţiativa sa. El a spus că aşteaptă să vadă motivarea Curţii Constituţionale, după care va aduce „corecturile necesare textului iniţial“. „Vom readuce în dezbatere această propunere legislativă. Cu siguranţă nu voi renunţa la iniţiativa de modificare a Legii audiovizualului“, a spus Ghişe. Gheorghe Funar a declarat la Realitatea TV că va înainta, împreună cu Ghişe, un nou proiect de lege, iniţiativă ce va fi depusă la debutul sesiunii parlamentare şi care va fi armonizată cu motivaţia Curţii Constituţionale.