Conducerea Curții de Apel de Constanța se arată de acord cu poziția Societății Civile din CSM pe considerentul că acesta transpune principii ale statului de drept, iar pe de altă parte susține poziția președintelui CSM, Lia Savonea, în diferendele acesteia cu câteva publicații online care o acuzau de ingerințe în dosarele în curs de soluționare.
Într-un comunicat remis, astăzi, EVZ, ”Conducerea Curții de Apel Constanța aderă la Documentul de poziție a Societății Civile din Consiliul Superior al Magistraturii, din data de 10.12. 2018, având în vedere că acesta transpune principii ale statului de drept”. În documentul cu pricina, semnat de Victor Alistar, se făcea referire la “echilibru și responsabilitate”, valori care sunt așteptate de societate de la sistemul de justiție. “În această perioadă de profunde frământări care se manifestă în cadrul societății românești dar și în interiorul magistraturii, este necesar mai mult ca oricând de echilibru, nepărtinire și aprecierea justei măsuri în discursul public și înfăptuirea justiției. Statul de drept se înfăptuiește numai în limitele ordinii constituționale de la care emană toate celelalte acte legislative și de asigurare a domniei legii”.
Într-o altă luare de poziție,“Conducerea Curții de Apel Constanța susține poziția Doamnei președinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, exprimată în dreptul la replică, din data de 18 ianuarie 2019, cu privire la temele mediatice speculative lansate de unele publicații online în legătură cu intervenția Președintelui CSM în procesele aflate în curs de soluționare”. Comunicatul de presă, semnat de președintele CA Constanța judecător Marius Cristian Epure și de vicepreședintele CA Constanța, judecător Eleni Cristina Marcu, face referire la declarația Liei Savonea care atenționa că modul de soluţionare a cererilor formulate în cadrul dosarelor în curs de judecată de către instanţele judecătoreşti se realizează numai în acord cu dispoziţiile legale aplicabile, precum şi cu respectarea independenţei şi imparţialităţii judecătorilor, indiferent de calitatea părţilor implicate în proces.