Curtea de Apel București a admis cererea Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica. Ce spun avocații fostului ministru despre prescrierea faptelor

Curtea de Apel București a admis cererea Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica. Ce spun avocații fostului ministru despre prescrierea faptelor Sursa foto: Captura video

Reamintim că fostul ministru Elena Udrea a fost trimisă în judecată de către DNA în dosarul în care este acuzată că a acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la Bogdan Buzăianu pentru a interveni în sensul păstrării condițiilor negociate la o serie de contracte cu Hidroelectrica. Curtea de Apel București a admis cererea Elenei Udrea formulată în dosarul Hidroelectrica și a sesizat CCR ordonanța privind prescripția invocând referendumul din 2019 privind Justiția.

Avocații Elenei Udrea au atacat la CCR ordonanța privind prescripția invocând referendumul din 2019 privind Justiția. În cazul în care ordonanța cade, dosarul Hidroelectrica va fi prescris.

Mai mult, Curtea de Apel București a admis cererea Elenei Udrea formulată în dosarul Hidroelectrica și a sesizat CCR  privind presupusa neconstituționalitate a Ordonanței de urgență 71 din 30 mai 2022 prin care Guvernul a pus în acord articolul 155 alineatul 1 din Codul penal cu decizia CCR 358/2022 privind prescripția, potrivit deciziei instanței.

Ce spune avocatul Elenei Udrea

Avocata Elenei Udrea, Silvia Uscov, susține că ordonanța prin care Codul Penal a fost pus în acord cu decizia CCR 358/2022 privind prescripția ar fi neconstituțională din 3 motive:

Ne puteți urmări și pe Google News

-nu s-ar fi respectat voința poporului român de a nu se mai emite ordonanțe de urgență privind Justiția, exprimată la Referendumul din 26 mai 2019

-nu s-ar justifica urgența

-s-ar fi încălcat principiul cooperării loiale între guvern și parlament.

Cea de a doua întrebare la referendumul pe justiție din mai 2018 a fost: „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

-81,1% au răspuns DA

-13,5% au fost NU,

- 5,3 % nu au fost valide.

În cazul Elenei Udrea, acest termen de prescripție de 8 ani, pentru ambele infracțiuni, s-ar fi împlinit în 2019

În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea este acuzată de trafic de influență şi spălare de bani, infracțiuni presupus comise în 2011. Traficul de influenţă se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani, potrivit vechiului cod penal, şi de la 2 la 7 ani, potrivit noului cod penal, iar spălarea de bani de la 3 la 12 ani pe vechiul cod şi de la 3 la 10 ani pe noul Cod.

Potrivit articolului 154 din Codul penal, termenul de prescripţie este de 8 ani, „când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani”. În cazul Elenei Udrea, acest termen de prescripție de 8 ani, pentru ambele infracțiuni, s-ar fi împlinit în 2019.

”Dacă OUG 71/2022 cade la CCR, iar articolul 155 alineatul 1 din Codul Penal privind prescripția specială este suspendat și nu mai produce efecte, se constată pe principiul legii penale mai favorabile că nu a fost întrerupt cursul prescripției în 2015 când Elena Udrea a fost citată la DNA și inculpată. Deci nu am mai avea termenul de prescripție specială de 8 ani care a început să curgă în 2015, ci se ia în calcul doar prescripția generală, care a început să curgă în 2011, și se constată că faptele sunt prescrise”, scrie G4media.ro.