Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată de Tribunalul Bucureşti, miercurea trecută, la propunerea procurorilor DNA care instrumentează dosarul "Carpatica". Judecătorii CAB analizează astăzi recursul la această decizie, demers făcut de avocații omului de afaceri sibian.
Update 3: Ilie Carabulea și Marian Mîrzac rămân în arestul preventiv, iar Radu Mustățea rămâne cu interdicția de a părăsi țara, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Curții de Apel București, magistratul Daniel Grădinaru. "Instanța a respins recursurile inculpaților Carabulea și Mîrzac împotriva arestării, dar și recursul procurorilor DNA împotriva nearestării lui Radu Mustățea", ne-a declarat sursa citată. - Avocatul lui Ilie Carabulea: „Asocierea în vederea săvârșirii de infracțiuni, care a fost reținută în cazul clientului meu a fost dezincriminată în noul Cod Penal”. El arată că în această cauză mai sunt cercetați în libertate alți nouă inculpați, majoritatea funcționari publici.
- Avocații celor trei acuzați cer cercetarea clienților în stare de libertate, potrivit acestora acuzațiile procurorilor DNA nu se susțin.
- La rândul său, procurorul DNA solicită respingerea recursurilor făcute de Carabulea și Mârzac și cere arestarea preventivă a lui Mustățea. El a citit mai multe stenograme ale unor discuții, potrivit cărora Carpatica Asig avea nevoie de ajutor din partea angajaților statului, iar firma nu era într-o situație financiară bună. Procurorul a citit mai multe declarații date de martori.
Ultimul cuvant
- Ilie Carabulea: "Nu am săvârșit nimic ilegal. Nu este adevărat că aveam probleme financiare, extrasele de cont dovedesc ceea ce spun. Nu avem nicio restanță. Vă rog să aprobați recursul, vă rog să apreciați că mi-am îndeplinit cu onestitate obligațiile".
- Mârzac Marian: "Sunt un om de onoare, m-am pregătit până la 30 de ani, am carieră de peste 20 de ani. Ce mi se întamplă este un coșmar. Am o familie minunată, am un copilaș. Copilul meu este traumatizat, la școală colegii ii spun că tatăl lui este un infractor și un pușcăriaș. Am condus direcția antifraudă din ANAF, am condus companii cu sute de angajați. Vă rog din tot sufletul să dispuneți cercetatea mea în libertate. Nu sunt un infractor".
- Radu Mustățea: "Am condus și am coordonat mii de oameni. Am participat la luarea unor decizii foarte importante pentru piața asigurărilor. Sunt la dispoziția DNA oricând, ca sa lămurim aceste lucruri".
- Curtea de Apel București a rămas în pronunțare în acest dosar.
Update 2: - Milionarul Ilie Carabulea a vrut să mai dea o declaratie suplimentară. El și-a menținut declarațiile date la Tribunalul București. “Faptele de care sunt acuzat nu există. Nu poate fi vorba de asociere în vederea savârșirii de acțiuni, ci este vorba de o asociere comercială”, a spus Carabulea. El a explicat că firma sa s-a asociat cu societatea lui Radu Mustățea. “Precizez încă o dată că nu există faptele penale de care sunt acuzat. Fac precizarea că SC Carpatica Asig are stabilitate financiară”, a mai spus Carabulea. El a arătat că societatea are în bancă aproape 90 de milioane de lei.
- Carabulea susține că nu i-a dat mită lui Marian Mârzac. El susține că mașina pe care o conducea Mârzac, despre care procurorii spun că a fost dată ca mită, fusese aprobată de Consiliul de Administrație. Mârzac ar fi avut dreptul la un bonus de succes, calculat pentru 2013, cât a lucrat la Carpatica Asig, de 9.000 de euro. Acest bonus era mai mic decat cel al managerului care i-a urmat lui Marzac, care avea 30.000 de euro. “Nu este o dare de mit, ci de plata unor bunuri la care avea drept. Calculul sumelor s-a făcut de contabilitate și aprobat de CA”, a precizat Carabulea.
- ”Nu recunosc acuzatia că am primit informații de la Mârzac, pentru a pune societatea la adăpost”, a negat acuzațiile Carabulea.
- ”Mă consider nevinovat, nu am făcut niciuna din faptele de care sunt acuzat”, a repetat de mai multe ori Carabulea.
- Marian Mârzac, aflat în boxă lângă Ilie Carabulea, și-a menținut declarațiile date la Tribunalul Bucuresti și s-a declarat nevinovat.
- Mustățea Radu, care e judecat în libertate, și-a menținut declarațiile date la Tribunalul București și a declarat că faptele de care este acuzat nu au caracter penal.
- Avocatii depun înscrisuri medicale emise de o clinica din Viena, care arată că Ilie Carabulea are probleme de sănătate.
- A început judecarea recursului, vorbește procurorul DNA, urmează avocații și ultimul cuvant.
Update 1 : Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost adus în sala de judecată și se află deja în boxa. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a precizat că Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals. Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig, în prezent membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. În cazul lui Radu Mustăţea - membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România -, anchetatorii precizează că acesta este urmărit penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influenţă, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi uz de fals.
Potrivit anchetatorilor, în perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mîrzac şi Mustăţea, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Soția ministrului Finanțelor e și ea urmărită penal în acest dosar Soţia ministrului Finanţelor, Laura Elena Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) la data faptelor, este urmărită penal, fiind acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.