Premierul Călin Popescu Tăriceanu trebuie să renunţe la Norica Nicolai şi să vină cu o altă nominalizare pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Curtea Constituţională a decis astăzi, după o amânare de o zi, că preşedintele Traian Băsescu are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei. Astfel, Guvernul este obligat să nominalizeze o altă persoană.
Curtea s-a pronunţat astăzi după o amânare de o zi, cu privire la cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern şi preşedintele Băsescu, formulată de premier în urma refuzului şefului statului de nominalizare a Noricăi Nicolai la conducerea Ministerului Justiţiei. Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că preşedintele Băsescu "poate refuza, o singură dată, motivat", propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. "Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană", se arată în decizia CC, care este definitivă şi general obligatorie. Executivul a cerut Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi preşedintele României, cauzat de refuzul preşedintelui de a da curs propunerii de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a Noricăi Nicolai şi să constate că refuzul preşedintelui României de a o numi pe aceasta în funcţia vacantă de ministru al Justiţiei este neconstituţional.
Executivul a cerut Curţii Constituţionale următoarele: să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională, în sensul art.146, lit.e din Constituţie, între Guvernul României şi preşedintele României; să constate că acest conflict este cauzat de refuzul preşedintelui de a da curs propunerii înaintate de primul-ministru cu privire la numirea în funcţia de ministru al Justiţiei a Noricăi Nicolai; să constate că refuzul preşedintelui României de a o numi pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, în conformitate cu propunerea primului-ministru, este neconstituţional.
Guvernul a câştigat în conflictul cu CSAT
Daca a pierdut în cazul numirii ministrului la Justiţie, Tăriceanu a obţinut un succes important în cazul conflictului dintre Executiv şi CSAT.
Magistraţii Curţii Constituţionale au dat câştig de cauză Executivului în cazul conflictului dintre CSAT şi Guvern.
Preşedintele României atacase la CCR constituţionalitatea ordonanţelor respective pe motiv că ele au fost emise de Guvern, fără avizul CSAT. Sesizarea Administraţiei Prezidenţiale conţinea două puncte - unul referitor la constituţionalitatea ordonaţelor şi altul referitor la conflictul instituţional între CSAT şi Executiv.
CCR a disjuns cele două puncte, astfel încât ele au fost analizate separat. În data de 30 ianuarie, CCR s-a pronunţat numai asupra conformităţii ordonanţelor cu legea fundamentală, dar nu şi asupra conflictului instituţional dintre CSAT şi Guvern.
(15:23)