Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit astăzi că unele propuneri de modificare a Constituției, formulate de președintele Traian Băsescu, încalcă drepturile fundamentale. Ei au decis că prevederile referitoare la eliminarea prezumţiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentară şi ministerială, dar și cele referitoare la componenţa Consiliului Superior al Magistraturii sunt neconstituționale. Avizul Curții este consultativ.
Președintele României a propus ca menţiunea "caracterul licit al dobândirii averii se prezumă", prevăzută la articolul 44 (alin.8) să fie eliminată.
Judecătorii Curții Constituționale au stabilit însă o astfel de propunere contravine legii fundamentale, pentru că ”are ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate” și se încalcă astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2).
Prin existenţa caracterului prezumat licit, averile dobândite ilegal nu pot fi confiscate, iar statul nu-şi poate recupera paguba. Parlamentarii și miniștrii își păstrează imunitatea în fața justiției Proiectul de revizuire a Constituţiei, trimis spre avizare de către Administraţia Prezidenţială Consiliului Legislativ, prevedea și restrângerea imunităţii parlamentare și ministeriale în fața justiției.
În prezent, senatorii şi deputaţii nu pot fi reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea plenului Camerei din care fac parte, după ascultarea obligatorie a lor. Președintele a propus eliminarea din viitoarea Constituție a acestor reglementări.
În noua formă, legea fundamentală ar fi prevăzut doar că: "Parlamentarii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului".
Magistrații Curții au stabilit însă că aceste modificări sunt neconstituționale, pentru că ”au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupă o demnitate publică, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie”. Judecătorii nu au fost de acord nici cu eliminarea articolului care stabilea că doar ”Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor”. Astfel, membrii Executivului nu vor putea fi aduși în fața justiției fără încuviințarea celor trei instituții menționate, deci în urma unei decizii politice. Curtea Constituțională a mai decis ca judecătorii să se poată pronunța în continuare, în contencios- administrativ, asupra deciziilor privind politicile fiscale și bugetare. CSM nu va putea fi condus de un membru al societății civile
Magistrații constituționali au respins și propunerea de reducere a numărului de magistraţi din componenţa Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), de la 14 la 10.
Ei nu sunt de acord nici cu creșterea numărului reprezentanţilor societăţii civile în CSM, de la doi la şase, și resping posibilitatea ca președintele CSM să prevină din rândul acesteia.
-
VEZI
AICI tabel comparativ între textul actual al Constituţiei şi cel propus de preşedintele Traian Băsescu -
VEZI AICI principalele propuneri din proiectul de revizuire a Constituţiei trimis de preşedintele Traian Băsescu