Cursa petrolului: mai mult, mai repede, mai scump

Ţările OPEC, puse în umbră de marii producători ai „noului val“.

Preţul ţiţeiului a crescut ieri la nivelul-record de peste 113 dolari barilul (113,4, după un maxim de 113,66), în creştere cu 18 procente faţă de cel înregistrat la începutul anului, tendinţa fiind alimentată şi de deprecierea dolarului american. Creşterea se produce pe fondul unui anunţ pozitiv, care în mod normal ar fi atras o scădere de preţ: Brazilia a descoperit un zăcământ de petrol evaluat la peste 33 miliarde de barili. Dar în aceeaşi zi s-a aflat că Federaţia Rusă a atins anul trecut un plafon de producţie maxim, de 10 milioane de barili pe zi (aproape de cota Arabiei Saudite, producătorul numărul 1 mondial, de 10,9 milioane barili/zi).

Preşedintele grupului petrolier rus Lukoil, Leonid Fedun, a declarat pentru „Financial Times“ că nivelul extracţiei de ţiţei pe 2007 este cel mai ridicat atins vreodată în ţara sa. El a adăugat că, pe de altă parte, în termeni de producţie, în vestul Siberiei „perioada de creştere intensă a extracţiei s-a terminat“, comparând situaţia cu exploatările din regiunea Mării Nordului şi a Golfului Mexic.

Brazilia, printre marii jucători

Compania petrolieră de stat a Braziliei, Petrobras, a descoperit un zăcământ de ţiţei care s-ar putea număra printre cele mai importante din lume. Noul câmp petrolier este situat în apele bazinului Santos, în largul coastelor statului Rio de Janeiro (sud-estul ţării). „Aceasta este cea mai mare descoperire produsă în ultimii 30 de ani şi a treia rezervă ca mărime a lumii de azi“, a declarat preşedintele Agenţiei braziliene a Petrolului, Haroldo Lima. Petrobras mai anunţase în noiembrie anul trecut descoperirea unui zăcământ impresionant în acelaşi bazin, numit Tupi, estimat la 5-8 miliarde de barili. La acea vreme, armata braziliană anunţase că vrea un submarin nuclear care să păzească respectivul zăcământ.

CLASAMENT

Rusia şi Arabia Saudită, umăr la umăr

Situaţia marilor producători de ţiţei nu s-a schimbat în 2007 prea mult faţă de anul precedent, clasamentul din 2006 fiind dominat de Arabia Saudită, cu 10,72 milioane de barili pe zi, urmată de Rusia, cu 9,67 milioane. Pe locul trei se situează SUA, cu 8,37 milioane barili/zi, iar pe patru Iranul, cu sub jumătate din producţ ia SUA - 4,12 milioane. SUA ocupă primul loc în topul importatorilor (12,22 milioane barili/zi) şi în cel al consumatorilor (20,59 milioane barili/zi), arată statisticile Agenţiei americane pentru Informaţii Energetice. Potrivit aceleiaşi surse, cele mai mari rezerve de ţiţei se află în continuare în Orientul Mijlociu.