Evenimentul Zilei > Economie > Curs valutar, 13 octombrie. Moneda națională a pierdut din nou teren în raport cu euro
Curs valutar, 13 octombrie. Moneda națională a pierdut din nou teren în raport cu euro

Curs valutar, 13 octombrie. Moneda națională a pierdut din nou teren în raport cu euro

Leul a continuat și astăzi, miercuri, 13 octombrie, să se deprecieze în raport cu euro. Iată cum arată principalele cotații anunțate de Banca Națională a României.

Moneda națională, leul, a continuat să se deprecieze și, astăzi, 13 octombrie, să se deprecieze în raport cu euro. Conform cursului ce a fost publicat, miercuri, de reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR), 1 euro valorează  4.9490 de lei. Față de ziua precedentă, creșterea este cu 0.01%.

Leul pierde teren în fața monedei euro, dar devine ceva mai puternic în raport cu francul elvețian

Dolarul american a crescut și el miercuri, cu 0.04%, ajungând la valoarea de 4.2828 de lei. Lira sterlină s-a apreciat și ea astăzi, înregistrând o valoare de 5,8337 de lei. În schimb, francul elvețian a ajuns la valoarea de 4,6147 de lei.

Pe de altă parte, prețul gramului de aur este 243,4110 lei. BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. Consiliul de administraţie al BNR a mai stabilit și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor este de 1,25%

În ceea ce privește Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), acesta este de 1,25 %. IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Pe de altă parte, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 2,13% pe an, de la 2,11% cât a fost marţi, arată datele publicate de cei de la BNR.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut și el miercuri la 2,25%, de la 2,21% pe an cu o zi în urmă, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 2,31% pe an, de la 2,28%, atât cât a fost marţi.

 

 

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: