Curg condamnările în China! Alţi 10 militanţi pro-democraţie, condamnaţi la ani grei de închisoare

Curg condamnările în China! Alţi 10 militanţi pro-democraţie, condamnaţi la ani grei de închisoare

Cei zece activiști din Hong Kong care au fost arestați pe mare în timp ce încercau să fugă în Taiwan cu o barcă au fost condamnaţi miercuri la ani grei de închisoare.

Activiștii au fost prinși în august, în timp ce încercau să scăpe după ce o nouă lege dură de securitate a fost introdusă de Beijing în iunie. Doi minori - din grupul de bărbaţi au fost returnați în Hong Kong.

Cazul a atras atenția și îngrijorarea la nivel mondial cu privire la tratamentul deținuților

Curtea populară a districtului Shenzhen Yantian i-a condamnat pe Tang Kai Yin, în vârstă de 31 de ani, și Quinn Moon, în vârstă de 33 de ani, la trei ani și, respectiv, doi ani de închisoare pentru organizarea unei treceri ilegale de frontieră, se arată într-un comunicat.

Restul de opt activiști au fost condamnați la o „pedeapsă mai ușoară” de șapte luni de închisoare pentru trecerea ilegală a frontierei, a adăugat aceasta. Cei doi minori - acum în vârstă de 17 și 18 ani - au fost predați poliției din Hong Kong în jurul prânzului.

Ne puteți urmări și pe Google News

La şase luni de la adoptarea unei legi draconice de securitate naţională în Hong Kong, procesul lor a fost emblematic pentru preluarea de către Beijing a fostei colonii britanice, devenită teritoriu chinez semiautonom în 1997.

Ca şi în cazul jurnalistei condamnată la 4 ani de închisoare, Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut eliberarea lor imediată

O serie de activişti din Hong Kong au fugit recent în Taiwan sau în alte state de frica urmăririi penale sub noua lege a securităţii oraşului, ce a condus la o represiune împotriva opoziţiei democratice a teritoriului.

Membrii familiilor inculpaţilor au declarat că li s-a refuzat accesul la cei dragi şi că inculpaţii nu au putut să-şi aleagă reprezentanţii legali. Luni, la începutul procesului, diplomaţi din mai multe ţări occidentale s-au adunat în faţa tribunalului, dar le-a fost refuzată intrarea.

Ce sa întâmplat mai departe?

Timp de luni de zile după arestarea lor, activiștii au fost ținuți în detenție fără să li aducă la cunoştinţă acuzaţiile, abia acum câteva săptămâni, autoritățile chineze, în cele din urmă, au anunţat motivele arestării pentru cei 10 dintre grup: opt au fost acuzați de trecerea ilegală a frontierei, în timp ce ceilalţi doi s-au confruntat cu acuzații mai dure, că ar fi aranjat trecerea frontierei, care este pedepsită cu până la șapte ani de închisoare.

Ședința a fost închisă reporterilor și diplomaților străini, spun  avocații avocații apărării. Miercuri, autoritățile chineze au declarat că cei 10 activiști condamnați au pledat vinovați, în timp ce cei doi minori au recunoscut săvârșirea unei infracțiuni.

Avocații activiștilor au declarat că cei opt care au primit condamnări mai mici ar trebui să se poată întoarce acasă pe 24 martie dacă se ține cont de timpul pe care l-au petrecut în arest deja. Aceștia au mai spus că sentințele sunt prea grele și că acuzația de a organiza o trecere a frontierei nu a fost justificată, scrie BBC.