Curent fără cabluri şi priză!

Intel a creat un sistem de transmitere a energiei electrice pe calea undelor.

Directorul de dezvoltare tehnologică al corporaţiei americane Intel, Justin Rattner, a prezentat recent un sistem revoluţionar de transmitere „fără fir“ a energiei electrice, care promite „eliberarea de cabluri şi prize“ a apartamentelor din viitorul apropiat. Botezat WERL (Wireless Energy Resonant Link), sistemul a fost demonstrat public prin aprinderea de la distanţă a unui bec de 60 W, care consumă mult mai multă energie electrică decât un computer modern.

Cel mai important aspect al WERL este că electricitatea poate fi transmisă cu pierderi aproape inexistente şi fără ca obiectele sau persoanele dintre emiţător şi receptor să fie afectate în vreun fel. „Problema energiei fără fir nu era că nu se putea realiza, ci cum să fie făcută în mod sigur şi eficient“, a explicat Josh Smith, un cercetător al Intel implicat în proiectul WERL. „S-a dovedit că organismul uman nu este afectat de câmpurile magnetice, ci de cele electrice. Aşa că realizarea noastră permite transmiterea energiei prin câmpuri magnetice, nu electrice“, a adăugat Smith.

Clădiri fără prize, aparate fără transformatoare

Sistemul are o vastă gamă de aplicaţii potenţiale, dat fiind că poate fi încorporat în pereţii oricărei clădiri, de unde va alimenta nevăzut calculatoare, televizoare, telefoane mobile şi oricare alte aparate electrice, electronice sau electrocasnice. Tehnologia poate, de asemenea, să fie încorporată „în mic“ între perifericele unui computer, care să comunice între ele şi să se alimenteze fără fir de la o unitate centrală, indiferent unde s-ar afla aceasta într-o locuinţă.

„Iniţial, WERL va elimina încărcătoarele, şi apoi chiar acumulatorii“, a apreciat analistul Rob Enderle, directorul firmei de consultanţă Enderle Group. „Avem în faţă un eveniment care are potenţialul de a schimba lumea. WERL e, în categoria sa, sistemul cel mai apropiat de viabilitate comercială“, a adăugat el.

Dar Smith a subliniat că sistemul dezvoltat de Intel se află încă într-un stadiu de dezvoltare incipient, şi că până la lansarea lui pe piaţă mai sunt de făcut multe cercetări.

Şi Rattner a oferit o estimare conservatoare, spunând că se aşteaptă să vadă primele transformări tehnologice majore abia prin anul 2050.