Evenimentul Zilei > Actualitate > Cunoscut medic, apel în fața exploziei de cazuri COVID: „Folosiţi măcar acum vaccinul pentru a vă proteja”
Cunoscut medic, apel în fața exploziei de cazuri COVID: „Folosiţi măcar acum vaccinul pentru a vă proteja”

Cunoscut medic, apel în fața exploziei de cazuri COVID: „Folosiţi măcar acum vaccinul pentru a vă proteja”

Numărul foarte mare de bolnavi COVID care se internează în stare gravă la secțiile ATI se datorează refuzului de a se vaccina.

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara atrage atenția asupra situației dificile în care se află țara noastră. Într-o postare pe Facebook, medicul face apel la vaccinare, „chiar dacă mai târziu”, pentru a evita situațiile dificile. Medicul timișorean atrage atenția că nu e deloc întâmplător faptul că România şi Bulgaria se află la coada clasamentului privind rata de vaccinare împotriva COVID-19.

„România şi Bulgaria la coada clasamentului privind rata vaccinării. Numărul mare de cazuri zilnice din acest val 4, dar mai ales numărul mult prea mare de persoane infectate cu SARS-CoV-2 care necesită spitalizare şi terapie intensivă la noi în ţară, nu este deloc întâmplător. Majoritatea persoanelor din mai toate ţările europene au înţeles pur-şi-simplu faptul că acum chiar avem o armă puternică la îndemână şi trebuie doar să o folosim.

Asta au facut, iar efectele se văd foarte clar, exprimate într-un număr foarte mic de persoane care fac forme severe sau care decedează, sistemele lor sanitare nu mai sunt sub presiune, ceea ce le permite să gestioneze deja mult mai bine pandemia. La noi, din diverse motive, prea putini au înţeles marele atu pe care îl au acum la îndemână: vaccinul!”, a scris Virgil Musta pe Facebook.

România, pregătită pentru tulpina Delta. Medicul Virgil Musta ştie care e planul de acţiune

Apel în favoarea vaccinării împotriva COVID

Medicul a explicat în România sunt disponibile toate vaccinurile anti-COVID, astfel că oricine se poate vaccina. Cu atât mai mult cu cât vaccinurile au fost aprobate de organismele internaționale abilitate.

„Avem avantajul de a avea disponibile şi la noi în ţară toate vaccinuri aprobate de către organismele internaţionale abilitate (Pfizer, Moderna, Vaxzevria-AstraZeneca şi Johnson&Johnson). Pe oricare dintre acestea le alegeţi, vă veţi proteja de forme critice de boală.

Avem şi doua vaccinuri disponibile pentru copii de peste 12 ani (Pfizer si Moderna), oricare dintre ele poate fi de mare ajutor pentru protejarea copiilor, pentru a putea merge la şcoală, fizic si le recomand pe ambele fără reţineri pentru vaccinarea copiilor.

Avem chiar şi posibilitatea unei a treia doze (Pfizer sau Moderna) pentru persoanele vulnerabile sau pentru oricine a făcut ultima doză în urmă cu mai mult de 6 luni. Recomandarea mea este să folosiţi măcar acum vaccinul pentru a vă proteja, chiar dacă mai târziu, după cum spune şi vorba din bătrâni «Mai bine mai târziu decât niciodată»! Numai împreună vom reuşi!”, a mai scris medicul Virgil Musta.

Medicii din Iași au pierdut lupta împotriva COVID

Apelul medicului timișorean în favoarea vaccinării vine în contextul în care managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, a declarat că lupta cu virusul a fost pierdută. Acesta a precizat că, în Iași, ambulanţele cu bolnavi aşteaptă la rând, iar spitalele au epuizat resursele disponibile.

„Lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută. Toate unităţile sanitare împreună cu Unităţile şi Compartimentele Primiri Urgenţe au pus la dispoziţie maximul resurselor umane şi financiare, mai puţin Spitalul Militar, care, în nici unul dintre valurile pandemice nu şi-a făcut simţită prezenţa”, a declarat medicul Florin Roşu.

Florin Roşu, a precizat că s-a ajuns în această situație din cauza ratei scăzute de vaccinare, pe fondul dezinformării populaţiei.

„Putem să operaţionalizăm oricât de multe paturi ATI, putem deschide noi spitale sau converti cât de multe secţii non-Covid în sectii Covid. Rata scăzută a vaccinarii împreună cu dezinformarea populaţiei a fost factorul determinant care ne-a adus în acest scenariu”, a precizat medicul Florin Roşu.

El a adăugat că medicii ieşeni îşi fac în continuare datoria, în ciuda situaţiei dificile din spitalele Covid. În judeţul Iaşi, până sâmbătă la prânz, s-au înregistrat 49.356 cazuri de Covid, dintre care 383 de cazuri au fost confirmate în ultimele 24 de ore.

Record de îmbolnăviri, la pachet cu protestul anti-vacciniștilor

Conform Grupului de Comunicare Strategică, sâmbătă, au fost înregistrate 12.590 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, cel mai grav bilanţ zilnic de la debutul pandemiei. Dintre acestea, peste 2.500 de cazuri noi sunt în Bucureşti. În ultimele 24 de ore, 184 de persoane au decedat. La ATI sunt internaţi 1.412 pacienţi cu COVID-19. Sunt 345 de copii internaţi cu COVID, din care 20 la ATI.

Tot sâmbătă, în condițiile în care numărul infectărilor cu coronavirus a atins un record, câteva mii de persoane au protestat împotriva restricțiilor anti-COVID și a vaccinării. La manifestație au participat numeroși lideri anti-vacciniști, dar și membri ai galeriilor de fotbal.

Protestatarilor anti-vacciniști și anti-restricții li s-au alăturat și partidul lui Liviu Dragnea – câteva persoane cu pancarte „Alianța pentru Patrie” și-au făcut apariția la protest. Au mai fost proteste la Cluj Napoca, Sibiu și în alte orașe mari ale României. În Bucureşti, sâmbătă, rata de incidență este de 8,28 la mie.