Atât liberalii, cât și USR-iștii, trec printr-o perioadă de tensiuni interne în mare parte datorate diferențelor ideologice ale membrilor. Unii dintre ei sunt de centru-dreapta, alții de centru-stânga sau conservatori. Soluția salvatoare găsită de cele două partide de Opoziție este identic cu modul de organizare al UDMR.
Unii membri din ambele formațiuni propun schimbarea statutului care să prevadă o nouă configurație internă bazată pe curente ideologice. Un astfel de model îl are UDMR, care este o organizație cu o platformă culturală dar care face și politică, nefiind înregistrată în mod legal ca partid politic și care, conform statului, funcționează pe baza unor multiple platforme doctrinare.
La capitolul al șaptelea din statutul UDMR, numit "Forme de organizare politicăn în cadrul Uniunii", articolul 35 spune următoarele: "Platformele sunt grupuri ideologice organizate în cadrul Uniunii pe baza liberei alegeri a identității doctrinare. (2) În cadrul Uniunii funcționează următoarele platforme: platforma creștin-democrată, platforma liberală, platforma național liberală, platforma social democrată, platforma agrară și a micilor gospodari și platforma verde".
Ideea unuia dintre candidații la șefia PNL, Cătălin Predoiu, menită să țină "partidul unit" este copiată în întregime după modelul UDMR.
"Probabil că cea mai sigură cale pentru a menţine partidul unit este organizarea lui prin statut pe baza de curente ideologice, de facţiuni de centru drepta, conservator populare, liberale de centru sau chiar centru stânga. Altfel, o structură piramidală rigidă nu poate asigura cuprinderea şi reprezentarea echitabilă a tuturor curentelor. Dealtfel, după cum arată un recent studiu publicat de Martens Centre (apropiat PPE), structura piramidală rigidă a partidelor e depăşită şi trebuie înlocuită cu organizări mai flexibile", a scris Predoiu, pe Facebook.
Postarea prim-vicepreședintelui PNL, Cătălin Predoiu vine în contextul refuzului organizației din București de a vota o moțiune propusă de filiala liberală a Sectorului 2 și prezentată de Viorel Cataramă, care prevede privatizarea spitalelor şi a învăţământului superior, afirmând că nu e normal ca românii să plătească, timp de şase ani, studiile unui viitor medic, care să plece imediat în străinătate. Surse liberale au spus, pentru EVZ, că ideea propusă de Cătălin Predoiu trebuie clarificată. În plus, „este bine ca PNL să fie în jurul unei ideologii bine definite” și să existe o plaftormă doctrinară de dreapta. Referitor la moțiunea liberalilor de la Sectorul 2, sursele EVZ au precizat că este "un amalgam nenorocit între libertarianism extrem și socialism, care te duce cu gândul la nazism".
La rândul său, Cristian Ghinea, deputatul USR și fostul ministru al Fondurilor Europene în Cabinetul Cioloș, lucrează la un proiect care are ca scop principal reformarea partidului și care include o măsură a creării unor Platforme doctrinare. Totuși, proiectul lui Ghinea a provocat reacții diferite în USR. Surse ale formațiunii au spus, pentru EVZ, că "gruparea de bisericuțe doctrinare" propusă de Ghinea nu este soluția. Din contră ea nu face decât să ducă la "traseizarea grupurilor pe bază doctrinară".
Astfel, în momentul de față sunt și alți membri USR care lucrează la un alt proiect menit să reformeze partidul și care să dobândească "o structură suplă dar reprezentativă la nivel național, incluzivă". Documentul stabilește și niște "obiective măsurabile în vederea alegerilor din perioada 2019-2020", cât și dezbaterea și definirea de politici publice la nivel local și național ale partidului.
Toate proiectele propuse de membri USR vor fi supuse sondajului și dezbaterii interne.