Cristian Ghinea și Clotilde Armand, ambii candidați pentru funcțiile de vicepreședinți, trag sforile în interiorul USR, pentru a lua puterea din mâinile actualului lider al partidului Nicușor Dan. Cei doi vor să reducă atribuțiile viitorului președinte, iar puterea de decizie să revină forurilor de conducere ale formațiunii
Disputele în USR se întețesc odată cu apropierea Congresului partidului care va avea loc între 12-14 mai. Deputatul USR, Cristian Ghinea, și vicepreședintele USR, Clotilde Armand, care au avut diferite disensiuni cu Nicușor Dan, se folosesc de pârghiile interne pentru a pune mâna pe putere au spus surse din USR, pentru EVZ.
Președinte doar pe hârtie
Cristian Ghinea și Clotilde Armand știu că Nicușor Dan, înscris oficial în cursă, are o largă susținere la șefia USR. Deși se vor ralia majorității, ei vor face astfel încât în noul statut al USR, care va fi adoptat tot la Congres, atribuțiile președintelui să fie reduse. „Miza lor este preluarea palierelor de conducere din partid. Cine era îndeajuns de bărbat își asuma lucrul acesta și ieșea în față și nu lucra cu uneltiri prin spate. Cu siguranță îl vor susține pe Nicușor Dan. Nu președintele USR are putere de decizie în partid, ci Biroul Național”, au spus surse din formațiune, pentru EVZ.
Chiar dacă termenul de înscriere în competiția pentru șefia USR s-a încheiat pe 30 aprilie, nu este exclus să mai apară candidaturi prin derogare de la Statut.
„Principii democratice”
„Aș vrea o democrație participativă în cadrul partidului cu un rol redus al președintelui. Se poate că nu a venit azi momentul ca Dan să lase partidul pe mâna altcuiva sau pe mâna membrilor, așa cum mi-aș dori, dar asta se va întâmpla la un moment dat.”, a ieșit ieri la atac Clotilde Armand. Întrebată de EVZ dacă se împotrivește candidaturii lui Nicușor Dan, Clotilde Armand a răspuns: „Ce am contestat eu nu are legătură cu candidatura lui Nicușor Dan, are legătură cu principiile democratice care trebuie să funcționeze în interiorul unui partid, anume, vocea membrilor este mai importantă decât vocea BN-ului iar asta trebuie să priceapă orice președinte de partid indiferent cum îl cheamă pe acesta.”