Cum va protejati oasele in perioada rece

Faceti sport zilnic si dati jos din kilogramele suplimentare pentru a preveni fragilizarea oaselor si aparitia intinderilor musculare, de ligamente sau a fracturilor de os.

Articulatia pumnului si cea a gleznei pot suferi cel mai mult in timpul iernii, va avertizeaza ortopezii. Acestea sunt folosite ca puncte de spriin in cazul unei cazaturi pe asfaltul umed sau inghetat, este explicatia.

Si genunchii pot suferi diferite leziuni, mai ales daca sunteti pasionat de sporturile de iarna. Traumatismele oaselor se pot preveni insa prin exercitii fizice zilnice care intaresc structurile osoase.

Sensibilitatea articulatiilor, legata si de vreme

Daca puteti sa evitati cazaturile pe toata perioada iernii si nici la schi nu va pricepeti, tot este posibil sa simtiti un disconfort la nivelul articulatiilor.

Cand nu este cauzat de o afectiune a oaselor, cum este reumatismul, disconfortul poate sa apara din cauza meteosensibilitatii.

„Meteosensibilitatea nu are o explicatie foarte clara si nu dureaza mult. Unele persoane pot sa aiba o sensibilitate articulara la schimbarile de front atmosferic, de presiune sau de temperatura”, explica Corneliu Dan Popescu, medic ortoped la Spitalul de Urgenta „Bagdasar-Arseni” din Capitala.

Daca sensibilitatea nu dispare dupa cateva zile, atunci este cazul sa faceti o vizita doctorului. Poate fi vorba despre o afectiune a oaselor. Desi reclamele spun cu totul altceva, doar suplimentele nutritive nu ajuta oasele sa nu sufere in urma unei cazaturi. „Luate preventiv, aduc intr-adevar beneficii indirecte. Imbunatatesc circulatia sanguina la nivelul osului si tonusul muscular si in acest mod poate beneficia si osul”, spune doctorul Ahmad Dia, medic ortoped la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala.

Sedentarii au risc de fractura de patru ori mai mare

Activitatea fizica este cea mai la indemana metoda de prevenire a intinderilor musculare, de ligamente sau a fracturilor de os in urma cazaturilor din timpul iernii.

„Un om sedentar are un risc de trei sau patru ori mai mare sa faca fractura de os decat o persoana care face o oarecare activitate sportiva”, apreciaza Ahmad Dia.

Astfel, o jumatate de ora de fitness zilnic, trei kilometri alergati o data la doua-trei zile sau doua partide de tenis saptamanal ajuta articulatiile sa se regenereze si impiedica oasele sa devina fragile. Si alimentatia are un rol important in prevenirea fracturii de os. Cu cat greutatea corpului suportata de oase este mai mare, cu atat riscul fracturii creste.

„Trebuie sa adoptam un regim alimentar rezonabil, pentru a nu deveni obezi. Sa avem o viata activa in aer liber, sa facem plimbari etc. Cartilajul este un tesut viu care se regenereaza permanent. Nu este o varsta la care inceteaza sa faca acest lucru. Intr-adevar, ca toate tesuturile, se regenereaza mai incet la varsta a treia”, explica ortopedul Corneliu Dan Popescu.