Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum va fi supravegheată omenirea? Cutia Neagră a Pământului, ochiul din umbră. Cum arată şi când va începe spionajul. FOTO
Cum va fi supravegheată omenirea? Cutia Neagră a Pământului, ochiul din umbră. Cum arată şi când va începe spionajul. FOTO

Cum va fi supravegheată omenirea? Cutia Neagră a Pământului, ochiul din umbră. Cum arată şi când va începe spionajul. FOTO

Cutia Neagră a Pământului este un monolit de oțel de 10 metri, care este pe cale să fie construit pe o  câmpie îndepărtată de pe coasta de vest a Tasmaniei.

Pe o câmpie întinsă, înconjurată de munți, va sta o cutie uriașă de oțel numită Cutia Neagră a Pământului care va monitoriza prăbușirea civilizației umane. Locația a fost aleasă pentru stabilitatea sa geologică şi geografică, înaintea altor candidați precum Malta, Norvegia și Qatar.

Ideea este că situl din Tasmania poate lucra în beneficiul unei civilizații viitoare, în cazul în care schimbările climatice catastrofale ar cauza căderea civilizaţiei noastre. Aşa ar putea afla despre existența noastră, citind Cutia Neagră a Pământului.

Proiectul pare rupt dintr-un film SF, dar a început să colecteze deja date despre noi

O mulțime de civilizații și imperii din trecut s-au prăbușit fără a lăsa prea multe date precise. Din acest motiv s-a decis că această cutie neagră ar fi de mare ajutor civilizațiilor viitoare de pe Pământ în caz că noi dispărem.

O randare digitală care arată o cutie în natură.

Proiectul este complet necomercial, iar principiul călăuzitor al designului este funcționalitatea, conform lui Jim Curtis de la Clemenger BBDO.

„Evident că este cu adevărat un concept puternic când îi spui cuiva „Pământul are o Cutie Neagră”. Pentru că ei spun „De ce are nevoie de o cutie neagră?””, a spus  Curtis, care colaborează la proiect cu cercetătorii de la Universitate.

„În primul rând, este un instrument. Este conceput pentru a ne înregistra acțiunile”, mai spune el.

The black box in the landscape.

Cutia va fi realizată  din oțel cu o grosime de 7,5 centimetri, înconjurată de granit, potrivit lui Jonathan Kneebone, co-fondatorul colectivului artistic Glue Society , care este de asemenea implicat.

„Este construit pentru a ne supraviețui în caz de apocalipsă”

„Dacă se va întâmpla ceea ce este mai rău, în caz că rețelele electrice se defectează, acest obiect va fi în continuare acolo şi va înregistra tot”.
Cutia va fi umplută cu o masă de unități de stocare și va avea conexiune la internet, toate alimentate de panouri solare de pe acoperișul structurii. Bateriile vor asigura stocarea energiei de rezervă.

Când soarele strălucește, cutia neagră va descărca date științifice și un algoritm va colecta de pe internet materiale legate de schimbările climatice.  În linii mari, va colecta două tipuri de date: Acesta va colecta măsurători ale temperaturilor pământului și mării, acidificării oceanelor, CO2 atmosferic, dispariția speciilor, schimbările ale terenurilor precum și lucruri despre populație, cheltuielile militare și consumul de energie.

Înregistrările au început deja

Mai mult, va colecta date contextuale, cum ar fi titluri din ziare, postări pe rețelele de socializare și știri de la evenimente cheie, cum ar fi întâlnirile despre schimbările climatice ale Conferinței părților (COP). „Ideea este că dacă Pământul se prăbușește ca urmare a schimbărilor climatice, acest dispozitiv de înregistrare indestructibil va fi acolo pentru ca oricine a mai rămas să învețe din asta”, spune Curtis.

„Este, de asemenea, acolo pentru a trage la răspundere liderii – pentru a ne asigura că acțiunea sau inacțiunea lor este înregistrată”. „Acest lucru ne va permite să fim mult mai eficienți cu modul în care este utilizat fiecare nivel de stocare și să facem posibilă stocarea datelor pentru sute, dacă nu mii de ani”, au spus aceştia.

Odată ce cutia neagră este pusă în funcțiune, banca de date în creștere va fi accesibilă printr-o platformă digitală și planul este ca oamenii să se poată conecta și fără fir cu ea, dacă doresc să viziteze site-ul.

La ce ne folosește acum? Când oamenii știu că sunt înregistrați, are o influență asupra a ceea ce fac și spun”

„Există și alte caracteristici, cum ar fi transmiterea statisticilor rezumate la intervale mai lungi în spațiu”, au spus dezvoltatorii. Locația, între Strahan și Queenstown, este suficient de îndepărtată pentru a oferi puțină izolare împotriva sabotajului, dar suficient de accesibilă pentru cei care doresc să o vadă.

„Este nevoie de patru ore bune de la Hobart”, a spus domnul Kneebone. Și, deși este intenționat ca un plan pentru o societate post-apocaliptică a ceea ce nu trebuie făcut, se speră, de asemenea, că o înregistrare completă a acțiunilor liderilor politici și de afaceri asupra schimbărilor climatice ar putea avea un impact chiar acum. Când oamenii știu că sunt înregistrați, are o influență asupra a ceea ce fac și spun”, a spus  Kneebone, citat de abc.