Cum va fi reconstruită sănătatea mondială după Covid. Discuții cu ușile închise la Roma

Cum va fi reconstruită sănătatea mondială după Covid. Discuții cu ușile închise la Roma

LA STAMPA. Două zile de întâlniri cu ușile închise și discuții privind strategiile care trebuie adoptate pentru a combate Covid și pandemiile în general.

Prima sesiune, după primirea delegaților de către ministrul sănătății, Roberto Speranza, va fi dedicată „Monitorizării impactului global al pandemiei Covid-19 asupra sănătății, cu o evaluare detaliată a consecințelor sale în punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă ".

"În această dimineață - a scris pe Facebook, Roberto Speranza, ministrul italian al sănătăţii - i-am întâlnit pe Sajid Javid, secretar de stat pentru sănătate și afaceri sociale din Regatul Unit, pe Mansukh Mandaviya, ministrul sănătății din India și pe ministrul sănătății din Federația Rusă, Michail Muraško. Reuniunea G20, în plină desfăşurare este o oportunitate de a consolida relațiile internaționale și de a relansa valorile universale ale sănătății".

Întâlnirea este structurată în trei părți. Prima sesiune va fi dedicată impactului Covid-19 asupra Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030, deoarece urgența de sănătate prelungită îi amenință progresul, cu estimări care indică faptul că pentru unele obiective, întârzierea acumulată poate fi de câteva decenii, în special în anumite zone ale lumii, ceea ce face ca eforturile depuse pentru a le atinge să fie şi mai urgente și mai prioritare. Pare din ce în ce mai clar că un răspuns eficient la pandemie trebuie să presupună acordarea unui sprijin mai consistent ţărilor fragile, pentru a accelera realizarea ODD. O atenție deosebită va fi acordată şi obiectivului egalității de gen, un alt subiect drag președinției italiene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mesajul G20 Sănătate

În esență, G20 Sănătate, va avea ca mesaj central mandatul de a „reconstrui mai bine”- “build back better” , precum și crearea unei rezistențe mai mari, în fața crizelor de sănătate și nu numai. Îmbunătățirea sistemelor de sănătate la scară globală, națională și locală, începând de la asistența medicală primară și investind resurse importante în sănătate și bunăstare va avea o importanță capitală în susținerea progresului socio-economic global pe termen lung și obținerea unei prosperităţi comune mai mare. Prin urmare, se va urmări o recuperare care să ia în considerare lecțiile învățate în timpul pandemiei.

Cea de-a doua sesiune va oferi îndrumări specifice cu privire la aceste modificări. Vom încerca să răspundem la întrebarea ce trebuie făcut pentru a preveni, a fi mai bine pregătiți și a răspunde la pandemiile viitorului, începând cu modul de a realiza o capacitate mai bună de colaborare și coordonare la nivel internațional. Conștientizând faptul că principalii factori determinanți ai celor mai recente crize de sănătate au fost relația om-animal-mediu, unul dintre răspunsurile cheie pe care le va sugera G20 va fi consolidarea abordării One Health, care cuprinde într-un concept holistic sănătatea umană, animală și umană ca factori determinanți ai sănătății și bunăstării noastre, pentru care dezvoltarea durabilă, sistemele alimentare și lupta împotriva schimbărilor climatice sunt esențiale.

În acest context, instrumentele vor avea şi ele o importanţă covarşitoare. Criza a evidențiat importanța existenței unor sisteme de sănătate solide și eficiente, depășind decenii de investiții inadecvate. Un alt accent important va fi pus pe profesioniștii din domeniul sănătății, la toate nivelurile, care s-au aflat în prima linie a luptei împotriva Covid-19. În cele din urmă, a treia sesiune va examina “control tools, „instrumentele de control” care ne permit să combatem eficient pandemia.

Acces cât mai larg posibil la vaccinuri

G20 va aborda problema identificării celor mai bune strategii globale posibile pentru a sprijini dezvoltarea și accesul echitabil la vaccinuri, medicamente și diagnostice. Dacă Covid-19 a scos la iveală deficiențele sistemelor de sănătate, ne-a învățat în același timp cum cercetarea științifică, colaborarea internațională și parteneriatele public-privat pot produce rezultate excepționale, inclusiv crearea în câteva luni a unor vaccinuri sigure și eficiente. Și întrucât situația de urgență medicală nu se va încheia până când nu vom fi cu toții în afara acesteia, miniștrii G20 vor discuta şi despre cum se poate asigura populaţiei din întreaga lume un acces cât mai larg posibil la vaccinuri, inclusiv prin donații de doze, pentru a face faţă nevoilor urgente. Scopul este ca reuniunea miniștrilor sănătății G20 să transmită un mesaj consolidat de cooperare, solidaritate și echitate, cu convingerea că „nimeni nu ar trebui să fie lăsat în urmă”.

Luni dimineaţa, în schimb, se va discuta despre „Planurile de pregătire prin abordarea One Health și răspunsul coordonat și colaborativ la nivel global la situațiile de urgență ale sănătății”. La ora 11.15, va începe a treia sesiune: „Definiți strategii globale comune pentru a sprijini accesul egal la instrumentele de control al bolilor (VTD), inclusiv investiții continue în promovarea sănătății și prevenirea bolilor pentru a realiza o acoperire universală a sănătății”. La ora 15.45, va avea loc sesiunea finală cu prezentarea concluziilor Side Event privind sănătatea mintală și adoptarea Declarației G20 Health 2021. Concluziile vor fi încredințate ministrului Speranza. Conferința de presă este programată la ora 16.30.

(Rador)