Chiar dacă hopul cel mare pare a fi trecut, rănile rămân deschise. În 2011, vor fi simţite puternic măsurile de austeritate luate în ultimii doi ani.
Motoarele celor mai puternice economii ale lumii vor încetini anul viitor, ca urmare a mutării accentului de pe măsurile de stimulare pe cele de austeritate.
Potrivit estimărilor "Economist Intelligence Unit", creşterea globală (PPP - purchasing power parity, adică paritatea puterii de cumpărare) va fi de 3,6% faţă de 4,4% în 2010.
În acelaşi timp, comerţul global va consemna o creştere de doar 5,7%, jumătatea faţă de cea din acest an, estimează "The Economist", în "Lumea în 2011".
- Publicaţia, prin licenţă exclusivă acordată revistei "Capital", va fi disponibilă la punctele de difuzare a presei începând de luni, 13 decembrie, la un preţ de numai 4,9 lei.
"Lebedele negre" pot da planurile peste cap
Evenimentele imposibil de prevăzut, denumite de renumitul Nassim Taleb ca "lebede negre", vor apărea cu siguranţă şi în 2011, aşa cum s-a întâmplat şi în acest an, printre care amintim cutremurul din Haiti, scurgerea de petrol din Golful Mexic şi erupţia vulcanică din Islanda. Astfel de evenimente pot da peste cap estimările specialiştilor, susţine Daniel Franklin, editor al publicaţiei "Lumea în 2011".
Potrivit lui John Micklethwait, redactorul-şef al "The Economist", în statele bogate, 2011 va marca debutul unei revizuiri ample şi bine-venite a misiunii statului. Cu toate acestea, reducerile de cheltuieli anunţate deja pentru 2011 totalizează peste 1% din PIB-ul ţărilor dezvoltate, astfel că ne putem aştepta ca oamenii să iasă în stradă.
"Aşadar, va fi război, care va genera atât un risc, cât şi o şansă. Există pericolul de a tăia prea mult cheltuielile într-un timp prea scurt. Vindecarea statelor bogate este încă nesigură, aşa încât efectul cumulat al acestor măsuri este îngrijorător", crede John Mickle th wait.
Asia, America latină şi Africa, marii poli ai investiţiilor
Estimările pentru Statele Unite indică o creştere economică timidă de 1,5%, iar şansele să ajungă din nou în recesiune sunt mici. Totuşi, gospodăriile americane vor fi în continuare încărcate de datorii, iar companiilesunt reticente în a investi pe plan local.
"Europa Occidentală arată la fel de dezolant. Statele îndatorate masiv din zona euro au trecut în acest an printr-o ex perienţă de coşmar. Bine nu le va fi nici în 2011, când vor apărea măsurile de austeritate, iar populaţia va realiza ce credite mai are de achitat şi ce perspective sumbre o aşteaptă", spune Robin Bew, director editorial al "Economist Intelligence Unit".
El crede că investitorii americani şi cei europeni vor fi atraşi de oportunităţile din statele asiatice, America Latină şi chiar Africa.
Germania va deveni epicentrul zonei euro
În 2011, ţările salvate de la faliment rămân pietre de moară pentru Europa. Germania va fi epicentrul zonei euro, asta pentru că rata de îndatorare şi deficitul sunt mai mici decât ale majorităţii statelor care au adoptat moneda unică, astfel că nu va fi forţată să majoreze taxele sau să reducă cheltuielile publice.
În toamna anului viitor, un german ar putea ajunge la cârma BCE, după retragerea lui Jean-Claude Trichet.
În Asia, motorul de bază va fi China, care, potrivit "Economist Intelligence Unit", va înregistra o creştere a PIB de 8,4%. Însă, în următorii ani, ritmul de creştere al Chinei va fi depăşit de cel al Indiei. Aceste două state vor avea un rol important în Asia şi nu numai.
În următorii 20 de ani se estimează ca podiumul lumii să fie deţinut de China, SUA şi India.
"În 2011, aflăm cum se descurcă economia fără să fie ţinută artificial în viaţă." ROBIN BEW, director editorial "Economist Intelligence Unit"
DUPĂ BUZUNAR
Consum moderat, mai puţin la chinezi
Chiar dacă îşi vor recăpăta încrederea în piaţă, consumatorii din ţările bogate vor cheltui în continuare cu moderaţie, limitaţi fiind de accesul redus la credite.
În America, vânzările din retail vor creşte cu 2,4%, iar în Japonia cu 1,1%.
Cei mai năpăstuiţi vor fi europenii. Sub spectrul încetinirii economice şi al programelor de austeritate, consumul va scădea aici cu 1,8%. În celălalt capăt al lumii, chinezii vor cheltui cu 22% mai mult decât în 2010, încurajaţi de veniturile tot mai mari şi de eforturile guvernului de diversificare a economiei.