Acum 20 de ani, îndrăzneala supremă a fetiţelor de clasă primară era să se semneze, la sfârşitul caietului, cu numele de familie al băiatului după care suspinau în secret. Astăzi, la 10-13 ani, fetele nu se jenează să pozeze topless şi vorbesc cu dezinvoltură despre sex şi iubiţi.
"În aparatul foto am descoperit poze făcute de fetiţa mea de nici 10 ani în timp ce era dezbrăcată. S-a jucat când era acasă cu bona, care se uita la telenovele în camera alăturată. În discuţiile cu prietene de acceaşi vârstă am auzit- o vorbind despre sex, iubiţi, despre faptul că sunt îndrăgostite. Sunt un pic şocată şi am tendinţa să o cert. Soţul, mai calm, i-a explicat pe înţelesul ei de ce nu e bine să facă aşa ceva, şi mi-a spus o frază care m-a făcut să mă liniştesc: dacă am fi avut tehnologia de azi, probabil şi noi am fi făcut la fel la vârsta lor", povesteştea mama unei fetiţe din Bucureşti.
Fiecare generaţie cu modelele ei
Studiile arată că doi din trei copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 13 ani nu văd nimic rău în a se poza dezbrăcaţi sau în a folosi expresii obsecene. O dovedesc miile de imagini şi filmuleţe postate chiar de ei pe internet. "Tehnologia are un rol major aici. Dacă pe vremuri manifestările de acest gen erau cenzurate, astăzi există tot felul de unelte care-i fac ceva mai dezinvolţi", spune psihologul Karen Rosner. În plus, crede specialistul, copiii – aflaţi în preajma pubertăţii, nu fac decât să copieze modelele societăţii actuale. "Fiecare generaţie are anumite comportamente social acceptate. Dacă se pozează în pielea goală sau dacă vorbesc urât o fac din mimetism, pentru că asta văd ei că e permis şi atrage atenţia", explică specialistul.
Soluţia este însă la îndemâna părinţilor care, în locul unor pedepse crunte, ar trebui să le ofere alternative la modelele nesănătoase ale societăţii. "Mai bine arătaţi-le cum pot să se evidenţieze şi prin alte calităţi, mult mai importante", mai arată psihologul.
Câţigaţi-le încrederea!
O măsură de precauţie sunt şi discuţiile libere pe teme sexuale, unde copilul e încurajat să pună întrebări, fără teama că va fi judecat de părinte. Singura condiţie e ca adulţii să fi stabilit deja o relaţie de prietenie cu cei mici. "Altfel, e dificil să corectezi o greşeală. Dacă i-ai câştigat încrederea, poţi fi sigur apoi că va şti singur când să se oprească", adaugă psihologul Karen Rosner.

Te-ar putea interesa și: