Cum te salvezi în Capitală pe vreme caniculară

Cum te salvezi în Capitală pe vreme caniculară

În București, există amplasate acele containere anticaniculă sau puncte de asistență. Majoritatea funcționează în teorie, pentru că multe dintre ele sunt închise. Chiar dacă acestea au o destinație specială, unele dintre ele folosesc drept ajutor primordial persoanelor fără adăpost sau pentru bătrânii abandonați. Jurnaliștii EVZ au fost pe teren, la fața locului și au cerut ajutor de la persoanele de specialitate din punctele de ajutor.

Primul punct vizitat a fost amplasat în zona Universității, lângă Spitalul Colțea, doar că în loc de a primi ajutor, au primit o ușă închisă. Acesta nu funcționa. Au mers mai departe, până au ajuns în Sectorul 6, în Drumul Taberei. Pentru a observa comportamentul angajaților, nu au specificat că sunt jurnaliști. Li s-a luat tensiunea, s-au odihnit și li s-a oferit apă.

De asemenea, au fost întrebați dacă vor să li se cheme o ambulanță. La refuzul jurnaliștilor și constatând că nu era nimic grav, totuși, asistenta medicală i-a sfătuit să meargă și la medicul de familie sau la spital, dacă mai apar astfel de simptome, dacă nu se simt bine ulterior. În tot acest timp, au trecut pragul nu numai persoane care aveau nevoie de ajutor din punct de vedere al sănătății, ci care doreau și altfel de informații: datele de contact ale secțiilor de poliție sau ale școlilor și grădinițelor din sector, sediile Direcției de Taxe și Impozite, precum și informații despre serviciile oferite de direcțiile și departamentele administrației publice locale sau pur și simplu informații de orientare, ce autobuze pot lua să ajungă în diferite locuri din București.

165 de persoane pe zi

Ne puteți urmări și pe Google News

Au aflat de la asistenții de acolo, că punctele de informare din Sectorul 6 funcționează în permanență, atât pe timp de vară cât și pe timp de iarnă. „Peste 34.000 de persoane au trecut pragul centrelor și aproximativ 100 de apeluri au fost făcute la 112, în ultimul an și jumătate. De la începutul lunii iulie și până în prezent, aproximativ 2.500 de persoane au apelat la aceste servicii”, a povestit asistentul medical din punctul de informare.

A fost salvată de la moarte

„Acum ceva timp, într-o zi călduroasă, ne-a trecut pragul o femeie la vreo 40 de ani. Se afla în Piața Moghioroș pentru cumpărături. La un moment dat, a simțit dureri în piept, iar mâna i-a amorțit. A reușit să ajungă la punctul de asistență aflat aproape de Piața Moghioroș, iar acolo a primit un pahar cu apă, s-a odihnit și i s-a luat tensiunea. În momentul în care au văzut starea doamnei, angajații punctului de asistență au sunat imediat la 112. Un echipaj al Ambulanței a ajuns rapid la fața locului. A fost internată în spital, pentru a primi îngrijiri de specialitate. După ce a fost externată, s-a întors la punctul de prim-ajutor, cu un buchet de flori și mulțumiri pentru cei care i-au salvat viața. Noi ne bucurăm că am putut să o ajutăm”, mărturisește asistenta punctului de informare.

Acest incident nu este unul izolat. În ultima perioadă, în special din momentul în care vremea s-a încălzit, numărul apelurilor la 112 a crescut considerabil, situațiile întâlnite fiind hipertensiuni, atacuri de panică, palpitații și dureri în piept.

Cazuri sociale semnalate la „container”

De-a lungul timpului, mai mulți oameni de bună credință au venit către aceste centre pentru a semnala mai multe cazuri sociale, printre care bătrâni abandonați, copii ai străzii bolnavi și familii rămase fără un acoperiș deasupra capului. Asistenții medicali din centre au redirecționat cazul, în funcție de situație: fie au apelat la echipele de urgență ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului din Sectorul 6, fie la Poliția Locală, care au intervenit pentru rezolvarea situațiilor de criză. Punctele de asistență se dovedesc de mare ajutor și pe perioada sezonului rece, atunci când cetățenii se adăpostesc pentru câteva minute aici și primesc un ceai cald, dar și în zilele caniculare de vară, când sunt binevenite aerul condiționat din interior și un pahar cu apă rece.

Puncte Asistență

Piaţa Romană – rond ASE; Gara de Nord; Piaţa Victoriei – Muzeul Antipa; Piaţa Romană – metrou Parcul Herăstrău; Şos. Ştefan cel Mare colţ cu Str. Barbu Văcărescu; Piaţa Iancului; Magazin Bucur Obor; Piaţa Universităţii – Spitalul Colţea; Piaţa Universităţii – Arhitectură; Piaţa Roma – Str. Gabroveni; Piaţa Muncii; Piaţa Unirii – Magazin Unirea; Dristor – metrou; Str. 11 Iunie colţ cu Bld. Regina Maria; Parcul Carol; Piaţa Unirii – Bld. Regina Maria (tramvai 32); Parcul Cişmigiu; Eroilor; Grozăveşti – Carrefour Orhideea