Editura Evenimentul si Capital

Cum te pregătești de inspecție fiscală

14-01/declaratii-fiscale-laszlo-radulyl-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 1015 Vizualizari

Fiscul are dreptul să verifice persoanele fizice pentru a vedea dacă și-au îndeplinit obligațiile de plată a taxelor și impozitelor, conform legii.

Recent, Finanțele au publicat o cartă a drepturilor și obligațiilor celor care vor fi supuși inspecțiilor. Potrivit acestui document, perioada verificărilor poate dura șase - 12 luni.

Drepturile celui verificat

Persoana fizică supusă verificării are obligația de a fi înștiințată, cu minim 15 zile înainte, că va fi demarată această procedură, printr-un aviz de verificare.

În aviz trebuie precizate data începerii verificării, dar și perioada în care se va derula aceasta. În termen de 60 de zile de la cererea formulată de fisc, persoana în cauză trebuie să prezinte agenților fiscali documentele justificative pentru clarificarea situației sale.

La cerere, aceasta poate obține și o prelungire cu 30 de zile a termenului când trebuie prezentate documentele. În cadrul verificării pot fi chestionați și cei care dețin date despre persoana verificată, dar, cu toate acestea, soțul/soția sau alte rude ale persoanei fizice pot refuza să ofere aceste informații. Mai mult, pot alege să nu furnizeze aceste date avocații, notarii publici, experții conta bili, consultanții fiscali, care dețin informații despre cel verificat. Ceea ce fiscul poate verifica este situația taxelor și impozitelor aflate în termen de prescriere.

Obligațiile contribuabilului

Cel supus verificării trebuie să se afle la locul precizat în avizul de verificare, la data menționată. Acesta trebuie să prezinte toate documentele solicitate pentru a demonstra situația sa fiscală. În cartă se precizează că fiscul poate derula și cercetări la „fața locului”, dar pătrunderea în reședința persoanei în cauză se poate face doar cu acordul acesteia sau printr-o decizie a instanței de judecată. Persoana verificată are obligația să îndeplinească măsurile pe care le impune fiscul, în urma verificării.

Dacă nu este de acord cu acestea, va trebui să formuleze un punct de vedere la trei zile după ce i-au fost prezentate concluziile.

Zvonurile au fost confirmate! Kovesi a dat lovitura! Ce functie va ocupa

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI