Cum te poate ucide un simplu antiinflamator

Cum te poate ucide un simplu antiinflamator

Un studiu recent indică o posibilă legătură directă între dozele mai mari de antiinflamatoare nesteriodiene– cum ar fi ibuprofenul - și infarcturile miocardice acute.

Rezultatele studiului în cauză, publicate de prestigiosul The British Medical Journal și citate de BBC, se bazează pe o serie de analize anterioare care sugerau existența unei legături între aceste medicamente și afecțiuni ale inimii.

Noua cercetare sugerează faptul că riscul unui atac de cord crește semnificativ chiar din parima săptămâna de administrare. Oamenii de știință atrag însă atenția că problemele de inimă pot fi determinate și de o mulțime de alți factori (ajutători) nu doar de către pastilele în cauză.

Potrivit BBC, noul studiu este rezultatul muncii unei echipe internaționale care a analizat fișele medicale a peste 446.000 de pacieni pentru a identifica momentul apariției problemelor cardiace.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Savanții au studiat mai ales cazul persoanelor cărora le fuseseră prescrise antiinflamatoare nesteroidiene (cum ar fi ibuprofenul, diclofenacul, celecoxibul sau naproxenul) de către medici și mai puțin situația celor care au luat de capul lor asemenea medicamente.

 

Kevin McConway, profesor emerit în statistici al Universității The Open, Marea Britanie, spune că, într-adevăr, fișele medicale analizate par să indice posibile legături între antiinflamatoarele nesteroidiene și infracturile miocardice. „Totuși în cazul unui număr însemnat de pacienți lucrurile rămân neclare. Este posibil ca analgezicele să nu fie de fapt cauza suplimentară a acestor probleme cardiace”, spune profesorul McConway.

Dacă un medic prescrie unui pacient o doză însemnată de antiinflamatoare pentru dureri severe iar acesta suferă un atac de cord în săptămâna următoare, este destul de greu să susții că infarctul a fost provocat de aceste pastile sau de cu totul altceva, posibil chiar de ceea ce produsese durerile respective, explică profesorul de la The Open.

Sunt o mulțime de alți factori care pot îmbolnăvi inima – cum ar fi fumatul sau obezitatea – care nu sunt evaluați, în cadrul acestui studiu, la adevărata lor capacitate.

Potrivit BBC, medicii din Marea Britanie au fost însă alertați de o serie de studii anterioare cu privire la posibilitatea ca antiinflamatoarele să crească riscurile apariției unor probleme de inimă sau chiar a infarcturilor. Astfel, doctorilor li se recomandă să prescrie cu prudență astfel de medicamente mai ales în cazul celor aflați deja în evidențe cu probleme de inimă.