Cum se scurge bogăția RUSIEI peste granițe. SERVICIILE SECRETE RUSEȘTI, magistrați din MOLDOVA și VĂRUL lui Vladimir Putin, implicați în ”Spălătoria Rusească”, o mega operațiune prin care miliarde de dolari ajung în Occident

Cum se scurge bogăția RUSIEI peste granițe. SERVICIILE SECRETE RUSEȘTI, magistrați din MOLDOVA și VĂRUL lui Vladimir Putin, implicați în ”Spălătoria Rusească”, o mega operațiune prin care miliarde de dolari ajung în Occident

Numele lui Igor Putin, vărul președintelui rus, apare într-o operaţiune spectaculoasă de spălare de bani, prin intermediul căreia sume imense de bani ajungeau peste granițele Rusiei.

Potrivit unui amplu material publicat de "The Guardian", cel puțin 17 bănci din Marea Britanie  sunt implicate în ”Global Laundromat” (sau Spălătoria rusească) și riscă să fie chestionate dacă au suspectat ceva în legătură cu vasta operațiune de spălare de bani  și de ce nu au respins transferurile dacă aveau suspiciuni în legătură cu proveniența banilor.  Printre băncile implicate, The Guardian menționează HSBC, the Royal Bank of Scotland, Lloyds și Barclays.

Documentele ajunse în posesia The Guardian indică faptul că cel puțin 20 de miliarde de dolari au fost transferate în afara Rusiei în numai patru ani (2010-2014) iar cotidianul britanic opinează, pe baza informațiilor oferite de echipa care anchetează acest caz, că suma ar fi de cel puțin patru ori mai mare, respectiv peste 80 miliarde de euro.

Pe lângă Igor Putin, el însuşi bancher, în operaţiune ar fi fost implicaţi şi ofiţeri FSB, companii offshore, bănci din Rusia, Moldova si Letonia, dar şi judecători moldoveni şi lideri interlopi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anchetatorii încă încearcă să-i identifice pe ruşii bogaţi şi influenţi politic din spatele operaţiunii, cunoscute sub numele de "Laundromat". Aceştia estimează că au fost implicate aproximativ 500 de persoane, printre care oligarhi şi bancheri din Moscova.

Igor Putin este proprietarul unei bănci din Moscova, ale cărei conturi au fost implicate în fraudă.

Companiile britanice au jucat un rol important în această reţea de spălare a banilor. Identitatea proprietarilor reali ai majorităţii firmelor utilizate în cadrul sistemului rămâne, însă, secretă.  Înregistrările bancare globale au fost obţinute de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), de la surse care doresc să-şi păstreze anonimatul.

Potrivit europalibera.org, în Republica Moldova sunt anchetaţi 14 magistraţi ce ar fi implicaţi în spălarea banilor murdari din Rusia.

Ziarul moscovit „Novaia Gazeta”, în colaborare cu proiectul de relatări despre criminalitatea organizată şi corupţie (OCCRP), a publicat o investigaţie cu noi detalii privind celebra afacere „Russian Laundromat”  – operaţiunea de spălare a banilor murdari din Federaţia Rusă, inclusiv prin bănci moldoveneşti, între anii 2010-2014. Un rezumat al anchetei deschisă de publicaţia „Novaia Gazeta”:

Noi detalii privind scandalul din jurul spălării a zeci de miliarde de dolari din Federaţia Rusă vor fi publicate astăzi în mai multe ţări ale lumii. În Republica Moldova, de anchetarea schemei se ocupă jurnaliştii de la portalul specializat pe investigaţii, Rise Moldova.

„Novaia Gazeta” scrie că cele 22 de miliarde de dolari scoase din Federaţia Rusă au trecut prin aproape 700 de bănci din lume. Banii proveneau din contracte valoroase de la companii de stat rusești, din contrabandă cu produse electronice, produse cu destinație militară, delapidările bancare şi chiar de pe urma finanţării proiectelor politice în Europa.

În ce priveşte Republica Moldova, ziariştii publică numele a doi colaboratori ai Serviciul Federal de Securitate din Federaţia Rusă (FSB), Alexei Şmatkov şi Evghenii Volotovscki, care în 2014 au venit la Chişinău pentru discuţii privind anchetarea operaţiunii de spălare a banilor în Europa de Est. Aceştia au stat la Chişinău timp de două zile, după care au dispărut şi nu au mai răspuns la cererile şi scrisorile venite din partea anchetatorilor moldoveni. Mai mult, se arată în ancheta publicată de „Novaia Gazeta”, funcţionarii din Republica Moldova, care mergeau în vizite oficiale în Federaţia Rusă, erau supuşi presiunilor din partea serviciilor speciale ruseşti.

Acest caz a iscat un mic „scandal diplomatic” între Federaţia Rusă şi Republica Moldova, or, în urmă cu o săptămână, premierul Pavel Filip şi spikerul Andrian Candu i-au înmânat ambasadorului rus o notă în care s-au plâns de „hărţuirea” oficialilor moldoveni şi au anunţat că aceştia nu vor mai merge la Moscova până nu vor fi trataţi cum se cuvine. Oficialii moldoveni, se arată în nota înmânată ambasadorului rus Farit Muhametşin, sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale.

Aceste abuzuri ar fi luat amploare după ce anchetatorii moldoveni ar fi avansat în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin intermediul băncii Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă.

Mai mult, „Novaia Gazeta” citează o sursă anonimă din cadrul instituţiilor de forţă din Republica Moldova care opinează că cei doi angajaţi ai FSB-ului rusesc ar fi venit la Chişinău pentru a afla cât de mult au evoluat autorităţile moldovene în anchetarea cazului.

Jurnaliştii de la Moscova reproşează anchetatorilor ruşi că, spre deosebire de alte state, anchetele deschise în Federaţia Rusă bat pasul pe loc. În Republica Moldova sunt anchetaţi 14 magistraţi ce ar fi implicaţi în aşa-numitul „laundromat rusesc”, iar băncii Trasta Komercbanka cu sediul la Riga, în care ar fi ajuns banii scoşi din Federaţia Rusă via Republica Moldova, i-a fost retrasă recent licenţa.

„Novaia Gazeta” mai scrie că băncile şi firmele ruseşti implicate în scheme de spălare a banilor sunt conduse de businessmeni cunoscuţi în Federaţia Rusă, inclusiv un văr al preşedintelui rus Vladimir Putin – Igor Putin, dar şi persoane din interiorul FSB-ului rusesc.

(surse: The Guardian, digi24.ro, europalibera.org)