Cum se aleg corect ochelarii de vedere

Pentru stabilirea dioptriilor exacte, medicul are nevoie de aproximativ o ora, timp in care ar trebui sa testeze ochii cu minimum doua aparate diferite, dupa ce a pus picaturi.

Copiii si tinerii care-si pun pentru prima data ochelari au nevoie de mai multe analize decat persoanele mai in varsta, care doar isi „ajusteaza” dioptriile.

Asteptati-va sa stati in cabinetul doctorului intre cinci minute si o ora si jumatate si sa faceti chiar doua vizite inainte de a va fi prescrise dioptriile corecte.

Chiar si cu dioptriile potrivite, este posibil sa nu va obisnuiti cu noii ochelari cateva zile, daca nu saptamani. Creierul are nevoie de o perioada mai lunga pentru a procesa noile imagini care ii vin de la ochi, explica medicii oftalmologi.

Nu acelasi lucru se intampla la copii, care au o capacitate de adaptare mult mai rapida. In cazul lor insa, este nevoie de aproape o saptamana distanta intre cele doua vizite la medic pentru prescrierea ochelarilor.

Asta pentru ca, inainte de alegerea lentilelor potrivite, medicul trebuie sa astepte aproximativ sapte zile sa treaca efectul picaturilor, care sunt obligatorii la prima consultatie. Altfel, este posibil ca micutul sa primeasca dioptrii gresite, influentate de vederea in ceata data de picaturi.

Consultul si ochelarii, la acelasi cabinet

Daca vreti sa gasiti mai usor vinovatul atunci cand ochelarii va fac probleme, medicii va sfatuiesc sa alegeti intotdeauna un cabinet de optometrie (unde se fac si consultatii si ochelari), mai degraba decat un cabinet de oftalmologie de policlinica sau spital.

„Cabinetele de optometrie au o dotare suplimentara, pentru a putea face si ochelari. Daca va faceti consultul la un cabinet de oftalmologie si ochelarii la un alt cabinet, responsabilitatea pentru corectia viciului de refractie (hipermetropie, miopie) este impartita. Va puteti trezi in situatia in care medicul spune ca v-a dat corect dioptria, iar optometristul ca v-a facut ochelarii dupa reteta data. Situatia se schimba daca faceti controale regulate la acelasi doctor de multi ani si aveti incredere in el”, spune Mihai Ghita, medic rezident oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

Pana la 40 de ani, doua vizite la medic

La persoanele pana in 30-40 de ani, este nevoie de doua vizite la medic pentru prescrierea unor dioptrii corecte. Odata cu inaintarea in varsta, mai ales daca nu ati purtat niciodata ochelari si nu ati avut probleme de vedere, consultatiile devin tot mai scurte, medicii bazandu-se pe anumite tabele pentru prescrierea dioptriilor.

„Pana in 40 de ani, ochiul e tanar si odihnit si compenseaza viciul de refractie. Pacientul poate avea +4 dioptrii, dar el sa nu aiba nevoie decat de +1, pentru ca restul viciului este compensat. Dupa 40 de ani, acomodatia cristalinului scade si trebuie sa-i dai cate dioptrii are nevoie. Exista anumite tabele corespunzatoare ochelarilor de citit. La 45 de ani, daca nu a avut probleme cu vederea la distanta, de regula se da un +1,5 pentru a compensa scaderea acomodatiei si tot adaugi dioptrii pe masura ce persoana respectiva inainteaza in varsta”, explica doctorul Claudia Stefan, oftalmolog la clinica Optiplaza.

In aceasta situatie, un control poate dura doar cinci minute. La polul opus stau consultatiile facute pacientilor tineri, care au nevoie de picaturi pentru ca medicul sa le poata masura corect dioptriile cu un aparat special.

„Se pun sase picaturi la 10 minute, dupa ultima picatura se masoara viciul de refractie cu dioptronul. Efectul picaturilor poate dura 4-6 ore la adulti si o saptamana la copii (unde se pune o alta substanta). Numai dupa ce vederea incetosata a trecut, pacientul poate veni la o noua vizita, in care se incearca diferite lentile pentru stabilirea dioptriilor finale”, mai spune medicul Mihai Ghita.

Sfaturi

> La prima vizita facuta la oftalmolog explicati-i ce va deranjeaza: aveti ameteli, nu vedeti la distanta etc.

> Specialistul va trebui sa analizeze inclusiv structurile ochiului, pentru descoperirea anumitor modificari (fundul de ochi, polul anterior, tensiunea din ochi).

> Copiii si persoanele pana in 40 de ani, plecand de la dioptriile masurate cu dioptronul, trebuie sa incerce mai multe lentile pana se simt confortabil cu una dintre ele. Ar trebui lasati 3-5 minute sa se obisnuiasca cu lentilele. In acest interval, pacientii pot fi pusi sa urmareasca traficul de afara sau sa citeasca.

> Daca apar dureri de cap, senzatia de camera care se „invarte”, atunci trebuie probata o alta lentila.