Străinii vin în România pentru că dentiştii noştri sunt mai ieftini, iar românii pleacă în străinătate pentru că vor să beneficieze de servicii medicale de calitate.
Încrederea românilor în serviciile medicale oferite în spitalele din ţară scade de la o zi la alta, iar numărul celor care aleg să plătească ceva mai mulţi bani numai ca să beneficieze de tratamente de calitate în clinicile private din străinătate creşte încet, dar sigur.
Anul trecut, circa 10.000 de români şi-au căutat sănătatea prin state precum Israel, Ungaria, Austria sau Germania, potrivt estimărilor companiei Seytour Medical Tourism.
Ce-i determină pe co naţionalii noştri să devină clienţii agenţiilor de turism medical? Răspunsul oferit de Răzvan Nacea, directorul executiv al agenţiei specializate în turismul medical Seytour Medical Tourism, este unul anticipat: lipsa încrederii în sistemul medical românesc şi obişnuinţa de a a beneficia de servicii de sănătate de bună calitate.
Românii îşi mai pot achiziţiona pachete turistice de sănătate şi de la divizia de turism medical a Perfect Tour, Premium Health Solutions Austri.
La nivel global, turismul medical este cel mai dinamic sector de călătorii, cu o rată de creştere estimată la 30% anual. Şi în România evoluţia acestei nişe este impresionantă.
Anul acesta, Nacea se aşteaptă ca circa 20.000 de români să îmbine verificarea stării de sănătate cu o sesiune de shopping în străinătate, mai ales că, bunăoară, Bruxelles-ul şi-a propus să reglementeze turismul medical.
De ce servicii poţi să beneficiezi
Pachetele turistice oferite de agenţii acoperă o plajă mai largă: de la consultaţii şi investigaţii medicale, până la operaţii complicate şi de la sesiuni de îngrijire corporală şi fitness până la operaţii estetice dintre cele mai variate.
"A vinde sănătate nu este acelaşi lucru cu a vinde pachete turistice clasice", ne-a declarat directorul Seytour Medical Tourism. Potrivit acestuia, cei care călătoresc în străinătate în scop medical beneficiază şi de servicii de cazare, bilete de avion, transferuri, tururi de oraş.
Seytour Medical Tourism încearcă să promoveze pachetele de investigaţii medicale şi de verificări complete, deoarece sunt la îndemâna oricui şi nu prezintă factori de risc.
Cei care aleg să se îngrijească de sănătate în vacanţă şi doresc să facă analize sau să profite de câteva zile de odihnă într-o staţiune din Alpi plătesc câteva sute bune de euro.
Preţurile pot ajunge şi la câteva mii de euro, în funcţie de investigaţiile medicale pe care le solicită clientul şi de numărul de zile petrecute în strănătate, precum şi de serviciile suplimentare de care beneficiază acesta.
Preţul unei consultaţii complete la o clinică din Austria se ridică la circa 1.450 de euro, în timp ce un pachet care conţine un lifting facial şi o rinoplastie ar putea depăşi suma de 3.600 de euro. În aceşti bani întră cazarea timp de 12 zile într-un hotel de cinci stele din Austria și toate analizele pre- și postoperatorii
10.000 de români s-au tratat în străinătate, în 2010
OPORTUNITATE
Tarifele mici ale stomatologilor români îi atrag pe străini
250 de milioane de euro au cheltuit cei 60.000 de turişti străini care ne-au trecut pragul anul trecut, în căutare de servicii medicale mai ieftine, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Agenţilor de Turism (ANAT), citate de Elena Udrea, ministrul dezvoltării şi turismului.
Potrivit şefei de la Turism, România are potenţialul de a atrage turişti pe domeniul medical. Udrea ar vrea ca în următorii patru ani să ajungem să încasăm o jumătate de miliard de euro de pe urma străinilor care vin să se trateze în România.
Răzvan Nacea, şeful Seytour Medical Tourism, este însă de părere că România are potenţial atâta timp cât preţurile anumitor servicii medicale de la noi, cu căutare printre străini, se vor menţine mult sub cele practicate în Occident.
"Străinii plătesc cu aproximativ 40% mai puţin decât ar plăti în ţara de origine pentru acest tip de servicii, iar în aceste tarife intră şi cazarea şi transferul de la aeroport la hotel şi clinică", ne-a declarat directorul executiv al Seytour Medical Tourism.
Potrivit Elenei Udrea, cele mai căutate tratamente sunt cele stomatologice, cele împotriva îmbătrânirii şi intervenţiile medicale estetice, de aceea România ar trebui să exploateze celebrul institut de geriatrie şi gerontologie Ana Aslan.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Colegiul Medicilor au semnat, în urmă cu o săptămână, un protocol de colaborare interinstituţională pentru promovarea şi dezvoltarea turismului medical.
Vom avea o lege a staţiunilor balneare
Şefa de la Turism a promis că vom avea, cât de curând, un act normativ prin care zece staţiuni balneare să fie recunoscute ca atare, deoarece în acest moment nu există o clasificare a acestor staţiuni.
"Vor urma şi alte zece localităţi, care în urma evaluării vor primi statutul de staţiuni balneare. MDRT va pregăti pentru acestea o serie de facilităţi, atât pentru investitori, cât şi pentru turişti", a declarat Elena Udrea, ministrul turismului.