In cantitati mari, sarea poate dauna inimii, ficatului ori rinichilor. De aceea, cititi etichetele de pe produse si consumati maximum sase grame de sare pe zi.
In topul alimentelor sarate se inscriu mezelurile, supele instant, ketchupul. Iata cateva ponturi care va ajuta sa recunoasteti produsele sarate, dar si alternative la acestea:
> 1. Adio, solnita! Daca obisnuiti sa mancati sarat, renuntati treptat la acest obicei. Indepartati solnita de pe masa. Consumul exagerat de sare va poate face rau in timp: probleme cardiovasculare, tensiune crescuta, agravarea unor afectiuni renale, cardiace sau hepatice. „E bine sa se gateasca fara sare, si fiecare membru al familiei sa o adauge in farfurie”, spune Eduard Adamescu, nutritionist la Spitalul „Malaxa”, din Bucuresti.
> 2. Preparati-va singuri sosurile. Sosurile de la supermarket pentru prepararea mancarurilor ascund multa sare. Daca le preparati singuri, va feriti si de conservanti. „Si procesul lor de fabricatie este incert”, aminteste doctorul.
> 3. Supele instant, periculoase. Mancarea gatita poate sa aiba gust si fara sa adaugati multa sare, daca stiti cateva trucuri. Atunci cand o preparati, fierbeti de exemplu pieptul de pui impreuna cu oasele si alaturi de legume - morcov, ceapa, salata, pastarnac, telina. „Nu folositi Delikat. Contine 70a sare, iar restul - coloranti. Si supele instant sunt foarte periculoase. Contin sare pana la 70a”, adauga medicul.
> 4. Verificati etichetele. Verificati pe eticheta cata sare contin produsele. Atentie, unele etichete specifica numai continutul de sodium, nu si pe cel de sare. Pentru a afla raspunsul corect, multiplicati cu 2,5 continutul de sodium si veti obtine continutul de sare.
> 5. Condimentele, de preferat. In loc de sare, asezonati mancarea cu diverse condimente. Puteti folosi ghimbir, piper, coriandru, foi de dafin. Un gust bun mancarii da si usturoiul. „Condimentele stimuleaza secretia gastrica, iar mancarurile vor fi apetisante”, sugereaza doctorul.
> 6. Gatiti acasa. Consumati mancaruri gatite in casa. Chiar si pastele, asezonate cu bucatele din carne de pui ori cu diferite tipuri de branza sunt mai sanatoase. Meniurile simple, preparate in casa, sunt superioare produselor instant ori fast-food.
> 7. Atentie la paine. O felie de paine contine 0,5 grame de sare. Practic, cu cate patru felii de paine la o masa v-ati asigurat necesarul zilnic de sare. „Este de preferat sa mancati paine facuta in casa. Pentru multi insa asta e imposibil. Daca sunt probleme, consumati painea fara sare”, recomanda specialistul.
> 8. Renuntati la ketchup. Pe langa faptul ca sunt sarate, unele paste din comert contin multi coloranti si aditivi alimentari. „Daca nu puteti renunta la ketchup, consumati-l cu moderatie. Pastele de usturoi le puteti prepara natural, iar in cazul maionezelor din comert orientati-va catre variantele light”, releva specialistul.
> 9. Feriti-va de mezeluri. Mezelurile si conservele sunt printre cele mai sarate alimente si sunt nesanatoase. „Ascund foarte mult sodiu - din cauza procedeelor de conservare”, avertizeaza Eduard Adamescu.
> 10. Muraturile contin vitamina C. Iarna, muraturile reprezinta o sursa de vitamina C. In plus, au calorii putine. „Marea lor problema este continutul excesiv de sare.