Evenimentul Zilei > Economie > Cum să plătești cu 20% mai puțin la factura de gaze. Trucul genial trebuie știut de toți românii
Cum să plătești cu 20% mai puțin la factura de gaze. Trucul genial trebuie știut de toți românii

Cum să plătești cu 20% mai puțin la factura de gaze. Trucul genial trebuie știut de toți românii

Cel mai dezbătut subiect din ultimele luni a fost scumpirea facturilor la utilități. În această iarnă, facturile la gaze naturale vor fi cu 30-40 la sută mai mari decât în anii trecuți.

Timp de câteva luni pe an, o mare parte din teritoriul național se confruntă în mod regulat cu temperaturi mult sub 0 grade. Acest lucru înseamnă că gazele naturale reprezintă o resursă critică în timpul lunilor reci de iarnă. Pentru a vă echilibra bugetul și a plăti facturile, trebuie să aveți cele mai mici tarife posibile la gazele naturale.

Dar tarifele scăzute la gazele naturale nu contează, dacă folosiți mult mai mult gaz decât aveți nevoie cu adevărat. Specialiștii ne dau câteva sfaturi pentru reducerea facturilor la gazele naturale.

Pentru început, centrala termică, conductele și filtrele trebuie să fie curate, libere și fără obstrucții. Cel puțin de câteva ori pe an, faceți-vă timp și chemați un specialist pentru a verifica admisia de aer și gurile de aerisire. Acest lucru va îmbunătăți circulația aerului și va crește eficiența și eficacitatea centralei dumneavoastră.

Un al doilea pas important este să aveți o centrală termică cât mai nouă. Verificați când a fost fabricată centrala termică iar dacă are o vechime mai mare de 10-12 ani, ar putea fi util să faceți câteva comparații. Acordați o atenție deosebită consumului estimat de gaz al modelelor noi față de consumul tipic al modelului dvs. actual. Dacă vă puteți reduce consumul de gaze naturale cu cel puțin 20-30%, ar putea merita să faceți un upgrade.

Atenție la temperatura din locuință

Coborâți termostatul cu câteva grade atunci când casa dvs. este goală. O diferență de temperatură de 4 până la 5 grade are un impact major asupra frecvenței cu care funcționează centrala dumneavoastră. Dacă nu aveți deja unul, cumpărarea unui termostat programabil care vă permite să programați când doriți ca centrala să funcționeze. Acest lucru poate face o mare diferență la factura de gaze naturale.

Verificați izolația din podul casei și a pereților. Izolația uzată sau veche vă poate crește semnificativ facturile de încălzire, din cauza a două aspecte cheie. Pereții slab izolați vor permite frigului exterior să se strecoare mult mai ușor. Dacă rețeaua de conducte trece prin zone neîncălzite ale casei dumneavoastră, cum ar fi subsolul, lipsa de izolație în jurul conductelor va împiedica capacitatea centrale de a vă încălzi casa.

În plus mai spun specialiștii nu trebuie să fie 25 de grade în casă. Un vechi proverb canadian spune: „Dacă ți-e frig, nu da drumul la căldură. Pune-ți un pulover pe tine!”. În același mod în care este important să vă izolați casa pentru a obține eficiență energetică, izolându-vă pe voi înșivă veți obține același lucru.

Mașina de spălat și dușurile cu apă caldă

Pentru conservarea energiei cât și pentru siguranță, asigurați-vă că încălzitorul de apă nu este setat la mai mult de 50 de grade. Numai acest lucru vă poate reduce costurile lunare totale de încălzire a apei cu 10%.

Izolați țevile care merg de la încălzitorul de apă în casă. Cu cât țevile sunt mai expuse la aerul exterior, cu atât mai multă căldură pierdeți din apă. Izolați țevile, în loc să compensați prin creșterea temperaturii apei.

Când plecați în vacanță, setați încălzitorul de apă pe „modul vacanță”. Multe dintre încălzitoarele de apă moderne au aceste setări de așteptare care utilizează minimul de gaz.

Instalați capete de duș cu debit redus. Un cap de duș tipic cu debit redus înjumătățește consumul de apă, ceea ce înseamnă că, atâta timp cât nu prelungiți durata dușului, veți folosi jumătate din apa caldă pe care o foloseau dușurile dumneavoastră anterioare. Acest lucru poate face o diferență uriașă în ceea ce privește costurile de încălzire a apei, mai ales dacă aveți o familie numeroasă.

Evitați să vă spălați hainele în apă fierbinte, atunci când este posibil. Există o serie de detergenți moderni formulați pentru a funcționa în mod specific în apă rece. De asemenea, nu uitați să curățați capcana de scame din uscător, în timp ce vă aflați la cea de rufe.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.