Evenimentul Zilei > Social > Cum să nu ți se lipească mâncarea de oală sau de tigaie. Trucuri simple pe care poate să le facă oricine
Cum să nu ți se lipească mâncarea de oală sau de tigaie. Trucuri simple pe care poate să le facă oricine

Cum să nu ți se lipească mâncarea de oală sau de tigaie. Trucuri simple pe care poate să le facă oricine

Să ți se lipească mâncarea de oală sau de tigaie când gătești este, cu siguranță, unul dintre cele mai enervante lucruri care ți se poate întâmpla în bucătărie. Dar există câteva trucuri la îndemâna oricui pentru a scăpa de aceste accidente nefericite.

Mai întâi, vom analiza de ce lipesc mâncărurile de tigăi sau de oale și, mai ales, ce putem face să nu se mai întâmple.

 De ce se lipește mâncarea 

Între mâncare și materialul din care e confecționată tigaia au loc reactii chimice care o fac să se lipească atunci când apar anumiți factori ce favorizează aceste reacții chimice. Procesul este mai des întâlnit la mâncărurile bogate în proteine, pentru că proteinele pot forma legaturi mai complexe cu atomii metalelor din care sunt confectîonate tigăile.

Ce pași trebuie să urmați și la ce să aveți grijă

Recomandările vin de la site-ul de profil gustos.ro.

1. Asigurați-vă că tigaia este curată și că nu a mai rămas nicio urmă de la mâncărurile pe care le-ați mai gătit în ea.

2. Ingredientele pe care le puneți în tigaie trebuie să fie cât mai puțin umede. Lăsați alimentele reci să ajungă la temperatura camerei înainte de a le pune în tigaie. Carnea rece se va lipi imediat. Apa de pe ingredientele pe care le veti pune în tigaie va micșora temperatura uleiului și va favoriza lipirea. E bine să le tamponați cu un prosop de hârtie înainte.

3.Uleiul trebuie să fie foarte fierbinte înainte ca ingredientele să fie adăugate
4. Nu aglomerați tigaia. Când adăugați prea multe lucruri în același timp, temperatura uleiului scade, iar umezeala este eliberată mai repede, ceea ce face ca mancarea să se lipească.
5. Nu vă grăbiți să amestecați. Chiar dacă la început mâncarea se lipeste un pic de fundul tigăii, e mai bine să așteptați și să vedeți dacă nu cumva se dezlipeste singură.

Trucuri ca să nu ți se lipească mâncarea de tigaie sau de oală

Una dintre cele mai bune modalități de a preveni lipirea mâncarii este ungerea vaselor cu puțin ulei de măsline. 

Cratițele și tigăile din aluminiu sunt mai vulnerabile din cauză că acest material este poros. Ca să previi această problemă, întinde un strat subțire de ulei de floarea soarelui în tigaie, apoi presară sare pe toată suprafața unsă. Nu presăra sare în exces, riști ca gustul preparatelor să fie alterat.

De asemenea, puțin oțet de mere te ajută să previi lipirea mâncării. Poți să torni puțin ulei în tigaie, să-l încălzești și să adaugi un strop de oțet de mere. Asigură-te că tigaia este încalzită la foc mic. Permite oțetului de mere să se evapore în totalitate înainte să începi să gătești.