Fiţi atenţi la dozele indicate micuţilor, care trebuie să corespundă vârstei şi greutăţii, şi nu le mai daţi încă o linguriţă cu sirop dacă au scuipat-o pe prima.
- Mai mult de jumătate dintre părinţi le dau copiilor medicamente greşit, arată un studiu publicat în „Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine“ din SUA.
- O altă lucrare a cercetătorilor americani de la Universitatea Emory din Atlanta relevă că din 100 de persoane care au în grijă copii, inclusiv personal medical, doar 43% sunt capabile să le dea doza potrivită de medicamente.
Greşelile sunt amplificate de faptul că micuţii ar trebui să primească medicamentele după vârstă şi greutate, dar şi de obişnuinţa de a folosi linguri sau linguriţe din bucătărie în locul celor speciale.
Sirop şi pulberi, în loc de tablete
Regulile de bază din pediatrie spun că nu este indicat ca micuţii să primească tablete atunci când sunt răciţi. „Există riscul ca aceştia să se înece cu ele. Folosiţi medicamente sub formă de pulbere, sirop ori soluţii care îi pot ajuta în astfel de cazuri“, recomandă pediatrul Alin Stănescu, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“ din Capitală.
De bază în tratarea răcelilor sunt lichidele. De asemenea, este indicat să utilizaţi şi instrumente precum aspiratorul nazal ori umidificatorul.
Atenţie la OTC-urile cu aceeaşi substanţă activă
- Dacă micuţul a răcit şi, în plus, tuşeşte, nu îl supradozaţi cu pastile.
- În caz că îi daţi două tipuri de medicamente, nu dublaţi doza.
- Asiguraţi-vă că nu-i daţi copilului două OTC-uri (produse care se dau fără prescripţie medicală) cu aceeaşi substanţă activă.
- Descongestionantele nazale nu trebuie folosite două-trei zile la rând. La fel şi expectorantele. Ca acestea să-şi facă efectul, este esenţial să vă îngrijiţi ca micuţul să fie bine hidratat.
„Descongestionantele folosite în exces usucă mucoasa nazală, îi distrug cilii şi scad capacitatea acesteia de apărare împotriva virusurilor şi microbilor“, mai explică pediatrul Alin Stănescu. Chiar dacă cel mic tuşeşte în timpul nopţii şi nu poate dormi, nu este bine să-l îndopaţi cu antitusive.
Orice OTC trebuie administrat conform vârstei şi greutăţii, de aceea trebuie să citiţi cu atenţie prospectul şi să respectaţi întocmai instrucţiunile. Aveţi grijă la termeni precum „lingură“ ori „linguriţă“, „mililitru“ sau „miligrame“.
Somnul, mai bun decât încă o doză dintr-un medicament
Odihna este unul dintre cele mai bune remedii antirăceală. Dacă micuţul doarme şi trebuie să-i administraţi o doză dintr-un OTC, săriţi peste aceasta. Îi puteţi da medicamentul când se trezeşte sau chiar să aşteptaţi până dimineaţa. „Printre puţinele medicamente care se dau la intervale clare sunt antibioticele“, specifică pediatrul Alin Stănescu.
În cazul în care medicamentele conţin o linguriţă din plastic cu care pot fi administrate, este mai indicat să o folosiţi pe aceasta decât una din bucătăria proprie pentru că tacâmurile folosite acasă pot varia ca mărime.
Când copilul scuipă medicamentul pe care tocmai i l-aţi dat, nu este bine să-i mai administraţi încă o doză. În realitate nu ştiţi cât a înghiţit din acesta şi riscaţi să-i daţi prea mult. Dacă vă confruntaţi frecvent cu această problemă, puteţi întreba la faramcie dacă este permis să amestecaţi substanţa respectivă cu băutura sau cu mâncarea preferată a copilului.
„Dacă micuţul refuză un OTC, nu trebuie obligat să-l ia, pentru că riscaţi să-l traumatizaţi. Trebuie luat cu binişorul, nu forţat“, adaugă pediatrul Alin Stănescu.
RISC DE INTOXICAŢIE
Nu-i păcăliţi pe copii cu medicamente-bomboane, nu le daţi produse pentru adulţi
Când îmbolnăvirea copilului vă ia pe nepregătite şi aveţi în casă doar medicamente pentru adulţi, este mai bine să nu le folosiţi. Multe dintre produsele farmaceutice sunt formulate diferit pentru copii. Este posibil să greşiţi cantitatea, chiar şi atunci când le daţi jumătate din doza destinată adulţilor.
Un alt sfat pe care vi-l dau pediatrii este să nu numiţi medicamentele „bomboane“ ori să-i răsplătiţi cu vitamine atunci când îşi iau corect pastilele. Mai degrabă le oferiţi ca premiu puţin suc, cu care să-şi clătească gura. „Nu faceţi astfel de similitudini. Dacă într-o zi va găsi flaconul de medicamente, îl poate confunda cu bomboanele“, atrage atenţia Alin Stănescu, adăugând că în spitalul pentru care lucrează are zilnic de-a face cu micuţi „intoxicaţi“ involuntar cu medicamente.