Cum să îți pregătești mașina corespunzător pentru iarnă. Nu doar cauciucurile sunt importante

Cum să îți pregătești mașina corespunzător pentru iarnă. Nu doar cauciucurile sunt importante Sursa foto: Arhiva EVZ

Primii fulgi de nea și-au făcut astăzi apariția în zonele montane din România. La cotele înalte s-a depus deja un strat de zăpadă, iar drumarii au ieșit la curățat șoselele. Temperaturi încep să fie din ce în ce mai scăzute, iar iarna se pregătește să își intre în drepturi.

Sezonul rece vine cu o serie de reguli pentru șoferi, însă nu doar cauciucurile de iarnă și lanțurile sunt pregătirile necesare pentru iarnă. Mașina ta trebuie atent verificată și echipată cu tot ceea ce este nevoie pentru a circula în condiții de siguranță, indiferent de vremea de afară. Pentru că marți a fost prezentă prima ninsoare din România, fostul campion de raliu, Titi Aur, a decis să ofere șoferilor câteva sfaturi extrem de importante pentru sezonul rece.

Pregătirile mașinii pentru iarnă nu privesc doar cauciucurile impuse de lege, ci și multe alte aspecte. Siguranța noastră este extrem de importantă, așa că nu pleca niciodată la drum fără a avea mașina curățată. Deși toți știm acest aspect, întâlnim deseori pe stradă mașini care au fost curățate extrem de puțin, iar vizibilitatea șoferului este scăzută. Titi Aur ne recomandă ca în sezonul rece să nu plecăm la drum fără a avea combustibil în rezervor. Nu se știe niciodată unde poți rămâne blocat.

„În afară de cauciucurile de iarnă, care sunt principalul element, pregătirea maşinii înseamnă mai multe. În primul rând, maşina trebuie să fie de fiecare dată când plecăm la drum pe timp de iarnă foarte bine curăţată. Geamurile, oglinzile, stopurile, farurile, tot.

Ne puteți urmări și pe Google News

În al doilea rând, trebuie să avem ceva mai mult combustibil în rezervor decât de obicei, pentru că există riscul să rămânem blocaţi pe undeva şi trebuie să ne încălzim în maşină”, a explicat Titi Aur, potrivit DcNews.ro.

Cum să pregătim mașina pentru iarnă! Sfaturi importante de la Titi Aur

Pentru că vorbim de sezonul rece, este clar că zăpadă va fi prezentă pe carosabil sau în unele zone unde trebuie să ajungeți. Pentru a evita orice neplăceri, fostul pilot de raliu ne sfătuiește să aveam mereu în portbagaj o lopată și un sac de nisip. Alături de acestea, nu ar fi rău dacă am avea și ceva alimente, o sticlă de apă și o pătură călduroasă.

De asemenea, trebuie să avem grijă și de buna funcționare a mașinii. Titi Aur ne recomandă să facem o revizie pentru autoturismul nostru și să schimbăm filtrul de particule. Acest aspect este extrem de important pentru o dezaburire corespunzătoare.

„Apoi, să avem în maşină câteva lucruri: o lopată, un sac de nisip pentru a putea ieşi dintr-un loc îngheţat, o rezervă de alimente, o sticlă cu apă, o pătură. Sunt câteva lucruri cu care ne putem ajuta. Bineînţeles, să avem şi haine groase la noi, pentru că pot apărea situaţii neprevăzute.

Nu în ultimul, un lucru pe care nu îl ştie lumea este că trebuie să avem filtrul de particule, cel de la climă şi aer condiţionat, foarte bine curăţat, nou. Unii spun că dacă vine iarna nu mai e nevoie de el, pentru că nu este polen. Ba contează, pentru că altfel nu avem o dezaburire bună. Un filtru necurăţat duce la dezaburirea incorectă a maşinii”, a mai precizat Titi Aur.

Sfaturile venite din partea fostului pilot de raliu nu se opresc aici. El susține că este extrem de important ca lichidul de parbriz să fie special pentru temperaturi scăzute. Acest lucru nu este important doar în cazul unui îngheț ci și pentru o curățare mult mai eficientă.

„Şi să fim atenţi la cum conducem şi mai ales la gheaţa neagră, adică la polei. Gheaţa, zăpada albă, le vezi, ştii că s-ar putea să aluneci. Gheaţa neagră a cel mai periculos lucru care se poate întâmpla. Trebuie testată aderenţa din când în când. Când nu avem pe nimeni în jur pe şosea, apăsăm mai tare pe frână. Dacă tremură pedala de frână, înseamnă că a intrat ABS-ul, deci avem aderenţă mică”, a explicat Titi Aur.