Evenimentul Zilei > Social > Cum să înveți o limbă străină. O rețetă rapidă în trei pași
Cum să înveți o limbă străină. O rețetă rapidă în trei pași

Cum să înveți o limbă străină. O rețetă rapidă în trei pași

Ești în izolare, ai mult timp la dispoziție și nu prea știi cum să-l folosești. Te-ai plictisit de seriale, de știrile alarmiste și ai terminat de citit cărțile cu care ți-ai propus să treci prin perioada de izolare.

Învață cuvintele uzuale în context, pentru vocabular

Ascultatul nu este suficient dacă nu cunoști vocabularul, cuvintele, expresiile, felul în care poți exprima o idee în cadrul unei conversații purtate în limba respectivă. Pentru a învăța vocabularul, specialiștii spun că nu e bine să înveți fiecare cuvânt separat ci în cotextul în care este folosit, în propoziții sau în fraze.

Mai spun lingviștii că pentru a memora vocabularul este bine să pornești de la cuvintele comune, cele mai des folosite. De altfel, există numeroase studii care arată că din multitudinea de cuvinte pe care le conține vocabularul unei limbi, în mod uzual sunt folosite doar câteva sute. Așa că ce rost are să-ți încarci memoria cu acele cuvinte pe care nu le vei folosi, poate, decât de două sau trei ori în viață? Pentru asta există dicționare.

Deci, în concluzie, rezumă-te la a învăța cuvintele și construcțiile cele mai uzuale și memorează-le în contextul în care sunt folosite, în propoziții simple. Apoi învață-le sensul și exersează pronunția ca să le poți pronunța corect. Este o tehnică care dă rezultate și n-o spun eu, ci oamenii care se pricep la limbi străine.

Conversația, mama învățării gramaticii

Gramatica este un element esențial într-o limbă și, de aceea, este foarte important s-o cunoști, să știi cum să construiești propoziții și fraze corecte pentru ca în timpul unei conversații interlocutorul tău să nu te privească ciudat și să-și stoarcă creierii încercând să deslușească ce ai intenționat să spui. În funcție de limba pe care dorești să o înveți, regulile gramaticale sunt mai dificile ori mai ușoare.

Pentru a învăța să vorbești corect din punct de vedere gramatical  într-o limbă străină specialiștii nu recomandă să-ți pierzi timpul cu acele manual greoaie, în care ți se cere să memorezi tot felul de formule, particule, terminații etc, care mai de care mai caudate pentru cineva care nu este familiarizat.

Cel mai bine, spun ei, este să apelezi la ajutorul cuiva care vorbește corect și care îți poate îndrepta greșelile pe loc. Veți spune că ești în izolare și nu poți chema un profesor care să-ți dea meditații și, de asemenea, nici tu nu poți merge la el.

Foarte corect, voi răspunde, dar problema poate fi rezolvată simplu cu ajutorul aplicațiilor și platformelor online pentru conversații video. Cu siguranță cunoașteți pe cineva care cunoaște limb ape care doriți s-o învățați și care, la fel ca și voi, se cam plictisește în izolare. Apelați-l!

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.