Specialistii va sfatuiesc sa va imunizati contra bolilorinfectioase, sa nu mancati de la comerciantii stradali si sa beti apa imbuteliata.
Calatoriile cresc riscul imbolnavirilor, predispusi fiind in special copiii ori cei cu afectiuni digestive. Pentru a va acomoda mai usor cu diferentele de temperatura, fusul orar si cu noul tip de mancare, este bine sa tineti cont de cateva sfaturi. Medicii de familie Remus Lupu si Calin Ciubotaru va recomanda sa va vaccinati, in cazul in care mergeti in zone cu risc de malarie ori alte boli infectioase, sa nu mancati de la comerciantii de pe strada, sa va hidratati si sa nu va expuneti excesiv la soare.
Ca sa preintampinati eventualele probleme de sanatate, indicat ar fi sa faceti o vizita la medicul de familie cu patru ori sase saptamani inainte de a pleca. In functie de zona in care mergeti, acesta va poate prescrie tipurile de vaccin de care aveti nevoie. De asemenea, bine ar fi sa consultati dentistul, in cazul in care aveti carii dentare, abcese ori alte probleme stomatologice.
Hidratati-i bine pe cei mici! Organismul se adapteaza cel mai greu schimbarilor climatice, de aceea este bine sa beti multe lichide. Acestea va ajuta sa nu va deshidratati, dar si sa preveniti starile de oboseala, lesin, crizele de hipotensiune (tensiune mica). „Consumand doi litri de apa pe zi, va feriti si de afectiunile digestive, cum sunt diareile”, spune medicul de familie Remus Lupu.
Conditia este sa beti apa imbuteliata si sa evitati sucurile cu gheata. De folos va pot fi si fructele cu un continut bogat de lichide. „Chiar daca apa din reteaua comuna este potabila, are o flora specifica. Localnicii o pot tolera, dar pentru turisti va fi mai greu”, explica medicul Calin Ciubotaru. Copiii sunt cei mai expusi tulburarilor digestive, deoarece corpul lor pierde mult mai rapid lichide decat cel al adultilor.
Atentie la mancarurile grase! Ca sa rezistati oboselii pe care o presupune o calatorie, este important sa mancati bine. Feriti-va insa de produsele preparate pe strada ori de meniurile traditionale, daca stiti ca aveti un stomac sensibil. „Daca nu tolerati mancarurile picante ori pe cele grase, nu faceti abuzuri. Incercati sa gasiti alte produse traditionale pe care le puteti gusta”, sugereaza medicul de familie Calin Ciubotaru.
Un alt sfat pe care specialistul il da este sa fiti atenti la aspectul preparatelor si sa va asigurati ca acestea sunt proaspete. Si in ceea ce priveste mancarea copiii au nevoie de atentie speciala. „Micutii au o toleranta digestiva mai scazuta. Este bine sa-i hraniti cu alimente usor de digerat si sa-i feriti de mancarurile foarte grase si foarte condimentate”, adauga medicul de familie Calin Ciubotaru.
Mersul pe jos este de preferat autobuzelor turistice aglomerate. Astfel, reduceti riscul de a contracta boli care se transmit pe calea aerului. Daca mergeti la plaja, nu exagerati cu statul la soare.
Expuneti-va progresiv, nu mai mult de un sfert de ora in prima zi de plaja, iar pe copii tineti-i mai mult la umbra, acoperiti-le capul cu o palariuta, cumparati-le ochelari de soare (exista inclusiv modele pentru bebelusi) si ungeti-i cu creme protectoare. Nu in ultimul rand, inotati in zone amenajate. Inecul este a doua cauza de mortalitate in randul turistilor.