Cum să fii fericit și împlinit profesional. Sfaturi de la un specialist

La ședințele de dezvoltare personală (coaching) apelează tot mai mulți români,în ultima vreme. De regulă, sunt clienți dificili, care se bazează pe volumul de cunoștințe acumulate nu sunt învățați să facă schimbări, dar sunt foarte nemulțumii de situația în care se află. Marius Simion, coach și fondator de programe de dezvoltare personală, a explicat pentru Evz care sunt principalele metehne ale românilor și cum se poate lucre pentru eliminarea lor.

„Încă suntem tributari acelor generații care ne-au învățat, ne-au educat și care nu ne-au dat voie să luăm propriile decizii și ne-au spus cum era mai bine pentru noi. Și când crești cu ideea că altcineva știe mai bine pentru tine, ajungi adult și aștepți ca altul să ia decizia pentru tine. Nu ai antrenată capacitatea de a lua decizii și de a acționa”, spune Marius Simion. Cea mai frecventă piedică în calea dezvolării personale este că românii cred că știu ce urmează fără să fi încercat vreodată. Și din asta le apare o teamă. De exemplu, sunt foarte mulți care spun: „Aș vrea să-mi deschid o afacere, dar nu o să meargă, pentru că e prea multă birocrație în România, e prea multă hoție în România”. Întrebarea pe care ar trebui să o pună este însă: „Dar cum au reușit ceilalți? Nu tot în România?”. 

Dezvoltarea personală nu ține de inteligență ci de înțelegerea emoțiilor

O altă greșeală este că oamenii cred că o cantitate mare de informații înseamnă dezvoltare personală. Greșeala este că ceea ce înseamnă dezvoltare personală nu ține de inteligență și de cantitatea de informații, ci de inteligența emoțională, de cum își gestionează și își înțeleg emoțiile. „Românii nu știu să fie fericiți. Au impresia că pentru a fi fericiți trebuie să li se întâmple ceva, să aibă parte de un noroc, să-și îndeplinească un obiectiv. Au impresia că fericirea e o recompensă, nu e o stare normal”, spune Marius Simion.

O mare parte din cei care vin la ședințe de coaching spun că nu sunt fericiți, mai mult, sunt chiar în pragul depresiei, spune coachul. Întrebați ce anume îi face fericiți, dar mai ales cât de des fac acel lucru, răspund „Aproape niciodată”. Atunci cum poți să fii fericit dacă tu în ziua, în săptămâna, în anul respectiv, nu faci lucrurile care te fac fericit? 

Jobul, de multe ori o problemă

„În momentul în care conștientizează că ei sunt arhitecții propriei nefericiri, încep să-și revizuiască prioritățile. Și o parte dintre cursanții noștri, după 2-3 module de cursuri, fie că vorba de NLP, fie de Coaching, ajung să-și dea demisia, deoarece conștientizează că sunt în joburi în care nu se simt împliniți și nici nu dau randament. Însă, marea majoritate, din cauza fricii, nu vor schimba niciodată un job care îi face să se simtă rău”, mai spune Marius Simion. Cine crede că nu are alternativă în profesie, trebuie să știe că „alternativa se creează. Asta este diferența de atitudine. Cei care sunt proactivi își creează oportunitatea, alternativa. Ceilalți așteaptă să le vină sub nas”.   Fericirea și cariera

Cel mai important sfat pe care îl poate da un trainer personal unui client ar fi acela de a se educa permanent. „O altă meteahnă la noi este că avem senzația că școala ne-a dat totul. Diferențele de mod de viață, de stimă de sine, de nivel financiar sunt enorme între o persoană care a terminat doar școala și a intrat să lucreze și o persoană care învață permanent. Dacă ar fi să fac o regulă, aș zice că 10% din banii pe care și câștigi trebuie să-i investești în educația ta, să-i reinvestești în tine. Și asta nu e o opțiune, e o obligativitate dacă vrei să-ți fie mai bine mai târziu”.  

Ierarhizarea priorităților

Un alt sfat ar fi să-ți ierarhizezi bine prioritățile. „Să-ți dai seama ce anume este valoros pentru tine și ce te împlinește, ce te face fericit. Și să-ți dirijezi energia și timpul în acea direcție. Vei câștiga mult mai mult și te vei simți mult mai împlinit atunci când creezi ceva, când vii cu ceva nou.”

Câteva sfaturi de la un trainer profesionist

- Antrenează-ți capacitatea de a lua decizii și nu aștepta să facă altcineva pentru tine; - Cantitatea mare de informații nu înseamnă că dispui și de cunoștințele de care ai nevoie. Așa că acumulează acele informații care te ajută; - 10% din venituri ar trebui investite în dezvoltarea personală. Te va ajuta să faci o schimbare de job sau de stil de viață când ai nevoie - Mai importantă decât inteligența este inteligența emoțională, așa că încearcă să înțelegi și să îți gestionezi emoțiile; - Nu porni de la premisa că fericirea este o recompensă – este o stare de normalitate; - Găsește acele lucruri care te fac fericit prin ierarhizarea priorităților; - Încearcă să îți canalizezi energia către acele lucruri care te fac fericit.