Cum să FENTEZI factura la CĂLDURĂ. TRUCURI care s-a putea să vă ajute

Odată cu răcirea vremii încep calculele pentru factura la căldură. Pe lângă izolarea termică a clădirii, cel mai important pas, poți pune în practică și alte trucuri simple și eficient

Cele mai afectate sunt persoanele cu venituri modeste, nevoite să caute soluţii ieftine de încălzire a casei în sezonul rece, pentru un plus de economie, potrivit www.realitatea.net

Iată ce să încercerci:

Controlează ce consumi!

 Cele mai afectate sunt persoanele cu venituri modeste, nevoite să caute soluţii ieftine de încălzire a casei în sezonul rece, pentru un plus de economie.Un prim pas pe care ar trebui să-l faci în calitate de proprietar al unui apartament branşat la sistemul centralizat de încălzire ar fi să-ţi instalezi contoare şi repartitoare – pentru acele apartamente care nu dispun deja de astfel de echipamente -, fapt ce ar permite un control real asupra energiei termice consumate.

Opreşte căldură atunci când eşti plecat de acasă

Profită de robineţii termostatati montaţi pe calorifere şi setează-i la temperatura minimă înainte să pleci spre serviciu, iar copiii spre şcoală. Acest truc este eficient mai ales în cazul persoanelor care locuiesc în apartamente de bloc, la etaje intermediare, unde pereţii, pardoseală şi tavanul se încălzesc şi prin transfer termic de la vecinii din imediată apropiere.

Investeşte într-un termostat ambiental programabil

Termostatele programabile care comandă centrală termică instalată în casă ta îţi vor uşura viaţa. Acestea pot fi setate să modifice temperatura ambientală în funcţie de momentul zilei şi de programul tău şi al familiei tale. De exemplu, îl poţi programa la 20 de grade dimineaţă, la 17 grade în orele în care eşti plecat de acasă şi la 22 de grade atunci când revii, fără să fii nevoit să operezi chiar tu aceste modificări zilnic. Aceste variaţii controlate de temperatura îţi vor aduce economii considerabile la buget, conform casadex.ro.

Un grad în minus îţi poate aduce economii de până la 3% la factură de încălzire

Să presupunem că ţi-ai montat deja un termostat ambiental programabil. Foloseşte-l pentru a aduce economii la bugetul familiei, setând temperatura la nivelul de jos al confortului termic. Se spune că diferenţa de un singur grad poate mari sau micşora, după caz, valoarea facturii cu până la 3%. Nu ai cum să economiseşti cu o temperatura ambientală de 25 de grade Celsius, zi şi noapte.

Dotează-ţi duşul cu o pară economică, cu debit mic

Un alt truc eficient de economisire pe timpul iernii şi nu numai, este înlocuirea capului de dus, aşa-zisă „pară” cu una economică, cu debit mic. Există pe piaţă o sumedenie de modele de pere de dus cu jet reglabil, care te vor ajută să economiseşti apă caldă cu până la 25%, fără să simţi diferenţa de presiune a apei.

Nu aruncă pe fereastră căldură

Aerisirea zilnică a locuinţei este extrem de importantă pentru sănătatea noastră. Înainte de a deschide ferestrele pentru reîmprospătarea aerului, nu uită să închizi robineţii termostatati ai caloriferelor. În caz contrar, nu vei face decât să arunci căldură şi implicit banii pe fereastră.