Cum sa castigi la Bursa

Ca sa poti investi pe piata bursiera ai nevoie de ceva bani, de un broker si sa cunosti cat mai multe despre piata.

Iti mai trebuie si un pic de fler in alegerea societatilor.    Auzim din ce in ce mai des de oameni care fac milioane de euro din jocul la Bursa. Oricine poate deveni jucator pe piata bursiera si chiar sa termine anul cu mult mai multi bani decat daca i-ar depozita intr-o banca. Adrian Simionescu, director general la societatea de servicii de investitii Finans Security, va povesti care sunt primii pasi pentru a deveni un bun jucator pe piata bursiera.

Cunoaste termenii

Inainte de toate, investitorul trebuie sa mearga la o societate care ofera servicii de investitii financiare si sa cunoasca ABC-ul pietei.

„Primul pas ar fi familiarizarea cu notiunile elementare precum instrumente financiare - actiuni, obligatiuni, drepturi -, mecanismele finantarii prin piata de capital si mecanismele bursiere, dar si cu principiile de baza - randament, risc, lichiditate, diversificare. Apoi, cunoasterea  institutiilor pietei.De asemenea, trebuie sa aleaga o societate de servicii de investitii financiare si un broker impreuna cu care sa stabileasca o strategie de investitii”, spune Adrian Simionescu.

Variaza investitiile

Nu conteaza cat de putini bani investesti, ci ca actiunile cumparate sa fie variate. De ce? Specialistul explica: „Fiecare societate de servicii de investitii financiare are propriile reguli privind clientii cu care lucreaza. Singura regula pe care investitorul trebuie sa o aplice este aceea de a nu investi mai mult decat poate pierde. Unul dintre principiile pe care potentialul investitor trebuie sa si le insuseasca este diversificarea portofoliului. Asadar, este chiar recomandat sa achizitioneze actiuni din domenii variate, in acest  fel, riscul de concentrare este diminuat.”

Nu te lua dupa ponturi!

Investitorul trebuie sa comunice bine cu brokerul care achizitioneaza actiunile si sa spuna cat mai clar ce vrea sa cumpere.

„Relatia dintre investitor si brokerul sau trebuie sa fie una deschisa, in primul rand, bazata pe onestitate. In principiu, clientul indica valoarea mobiliara ce face obiectul tranzactiei, cantitatea, pretul si termenul de executie. Evident, poate impune mai multe cerinte privind executia ordinului sau”, precizeaza Adrian Simionescu.

Cum sa alegeti societatile in care sa investiti. Specialistul recomanda sa nu luati in seama ponturile si sa fiti la curent cu indicii bursieri:

„Ponturile sunt de evitat, dat fiind lipsa de experienta si cunostinte a investitorului aflat la inceput de drum, ponturile putand fi inselatoare. Conform prevederilor legale, este interzisa folosirea informatiilor confidentiale si privilegiate. Nu este obligatoriu ca investitorul sa urmareasca indicii bursieri, insa cu siguranta acest lucru poate fi in favoarea acestuia. Poate urmari evolutia acestora si, implicit, va acumula informatii si chiar experienta.”

Ce risti?

La Bursa exista riscul de a pierde bani, insa sansele de a da faliment sunt infime.

„Nimeni nu poate garanta profitul. Termenul de investitie este total diferit de termenul de economisire. Daca economiile au venit garantat si fix, investitiile fluctueaza de la profit la pierdere in functie de conjunctura pietei. Acest lucru nu poate fi imputat brokerului sau analistului financiar care a recomandat tranzactia. La final, investitorul este singurul care isi va asuma atat profitul, cat si pierderea.  Daca se pune problema de incapacitate de plata, atunci trebuie spus ca exista un fond de garantare care il va despagubi pe investitor. Daca, insa, cotatia scade sub pretul de achizitie sau chiar la zero, investitorul nu va fi despagubit”, spune Adrian Simionescu.

Pe scurt, specialistii va recomanda ca atuncui cand in-trati in joc sa fiti cat mai ponderati: „Acest lucru se poate realiza cu conditia evitarii impulsului de panica si a entuziasmului exagerat. Trebuie urmarita indeaproape strategia investitionala stabilita si actionat numai dupa o analiza lucida.”