Au încercat să puncteze la capitolul imagine, dar PNL nu a fost suficient de unit și băncile au rămas aproape goale
Anunţată cu surle şi trâmbiţe de acum o săptămână, greva japoneză a PNL pentru votul prin corespondenţă a fost boicotată chiar de co-preşedintele formaţiunii, Alina Gorghiu care nu a fost prezentă, ieri, în Parlament. Dintre toţi deputaţii PNL, doar 40-50 dintre ei au participat ieri la „Ora premierului” şi au purtat banderole albe pe care scria „votul prin corespondenţă”. Înainte de şedinţa de grup a deputaţilor liberali, Nini Săpunaru explica presei, resemnat: „Voi nu înţelegeţi că nu trece votul prin corespondență, că noi nu avem majoritatea?! Mă cert cu cei de la Vrancea că de ce am votat primar într-un singur tur. Nu avem majoritatea!”. Acţiunile PNL nu par credibile nici pentru jurnalişti, care, la rândul lor, îi ironizează pe liderii PNL. „Nu s-a terminat, mai durează câteva minute şedinţa, sunt puţin ocupat”, transmite presei Mihai Voicu, care a demisionat din fruntea Comisiei de Cod Electoral acum două săptămâni, tocmai în momentul în care trebuia discutat votul prin corespondenţă. „Cu votul prin corespondenţă, nu, domnule Voicu?”, îl ironizează o jurnalistă. „Da, da”, spune el şi pleacă grăbit.
FOTO: Aleșii nu mai pot semna unii pentru alții. Au sistem de prezență electronic FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Sistem nou de prezență
Tot pentru imagine, liberalii au făcut scandal la „Ora premierului”. Victor Ponta a venit să vorbească despre criza refugiaţilor, dar liberalii au încercat să deturneze dezbaterea înspre votul prin corespondenţă, fără succes însă.
Dacă votul prin corespondenţă nu e o urgență, deputaţii s-au preocupat de propriul sistem de prezență. Ei şi-au înregistrat, ieri, prezenţa la şedinţa plenului Camerei printr-un sistem de autentificare şi înregistrare electronică, pentru prima dată utilizat în acest for legislativ, pe holul Parlamentului fiind instalate patru aparate în acest scop.
La Senat, în schimb, liberalii au reuşit să blocheze lucrările o perioadă de timp. Ei au fost prezenţi în sală, dar nu au răspuns apelului de prezenţă. Liberalul Marinică Dincă a profitat de ocazie şi le-a spus colegilor de la PSD: „Constat că PSD-ul e din ce în ce mai handicapat. Nu sunteţi în stare să veniţi 85 de oameni în sală să treceţi legile, vreţi să vi le trecem noi?”.
PSD preia șefia
După ce liberalii s-au spălat pe mâini de votul prin corespondenţă, Mihai Voicu demisionând din funcţia de preşedinte al Comisiei de Cod Electoral, tocmai când trebuia să se discute acest proiect de lege, Liviu Dragnea a anunţat că PSD îşi va asuma şefia acestei comisii. „Am avut o discuţie cu colegii mei din PSD despre legea privind votul românilor din Diaspora. S-a întârziat nepermis de mult. (…)Au şi transmis că nu vor să nominalizeze pe cineva la preşedinţia acestei comisii, asta înseamnă că probabil nu mai vor să fie adoptată legea. O să ne asumăm noi preşedinţia acestei comisii, îl vom nominaliza pe Gabriel Vlase (foto) să fie preşedinte”, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.
FOTO; Gabriel Vlase