Cum s-a sesizat FBI și spaima lui Putin că pierde campionatul

Scandalul de corupție care zguduie lumea fotbalului, care s-a soldat cu arestarea unor înallți oficiali FIFA, îi creazămari emoții lui Putin, a cărui țară organizează Cupa Mondială din 2018. De altfel președintele rus De altfel Vladimir Putin denunță arestările FIFA. Ancheta internaţională a pornit de la organizarea unor competiţii în Statele Unite şi America Latină. Apoi s-a descoperit că vicepreşedinţii FIFA au primit 10 milioane de dolari mită că să acorde Africii de Sud organizarea Cupei Mondiale din 2010. Suspiciunile s-au extins şi asupra Cupelor Mondiale din Rusia şi Qatar. De altfel jurtiția americană promite un nou caz de inculpări în acest amplu dosar de corupție, instrumentat de FBI și agenți ai Fiscului american (IRS) pentru finazarea căruia au colaborat forțe de poliție și diplomați din 33 de țări.

Rusia se consideră țintă indirecta a anchetei, confiscarea acestui eveniment ar fi o lovitura de imagine devastatoare pentru Vladimir pentru Putin, căci, așa cum remarcă Forbes, rusii pot trăi fără alimente de import și vacanțe în Turcia, dar n-ar suporta să li se spună că țara lor nu merită să organizeze o Cupă Mondială. De altfel Putin a ținut să remarce: "Ştim la ce presiuni a fost supus domnul Blatter, pentru a-l obligă să organizeze CM 2018 în altă parte decât Rusia".

Pe de altă parte, autoritățile federale americane au precizat că derularea evenimentelor în anchetă nu a avut nimic de-a face cu alegerile la șefia FIFA.

Și-a turnat amicii corupți din FIFA

După ce a fost prins de FISC-ul american cu datorii de milioane de dolari din cauza modului extravagant de viață, procurorii americani l-au "convins" pe Chuck Blazer să-și toarne prietenii din FIFA. Chuck Blazer, fostul preşedinte al Federaţiei pan-americane de fotbal (CONCACAF) şi personaj influent la FIFA, a "uitat" să își declare două apartamente de lux închiriate în ansamblul Trump Tower din New York, mașinile extravagante sau proprietățile de lux din Miami și Bahamas.

Potrivit New York Times, în decembrie 2011, FBI-ul a deschis o anchetă privid mai marii din FIFA și în colaborare cu ancheta  IRS, operațiunile cele două agenții au condus la arestarea unr oficiali de fotbal de top, în această săptămână. Dosarul, care a implicat agenții de poliție și diplomați din 33 de țări, a fost descris de organele de drept ca fiind unul dintre cele mai complicate cazuri de drept internațional din istoria recentă. Din conducerea FIFA au fost arestate 14 persoane, pentru de luare de mită și acte de corupție, printre ei fiind şi Jack Warner, fost vicepreşedinte FIFA, Eduardo Li, membru în Comitetul Executiv al FIFA, dar şi Jeffrey Webb, vicepreşedinte FIFA. 

Implicarea mafiei ruse

Chuck Blazer  a acceptat o înțelegere cu agenții fiscului american (IRS) și timp de aproape cinci ani a înregistrat convorbirile mai marilori din FIFA legate de șpăgile care se încasau pentu ca organiazarea campionatelor să se facă într-o țară sau alta. 

În august 2011, Steve Berryman, agent IRS din în Los Angeles, a deschis o anchetă penală. În paralel, în decembrie 2010, în New York, doi agenți FBI agenți, Jared Randall și John Penza, au demarat o investigație proprie, disjunsă dintr-un un caz legat de crima organizată rusă. Cele două anchete au condus la aceleași pesoane din anturajul lui Sepp Blatter, reales vineri în funcția de președinte al Federației Internaționale de Fotbal. Pentru moment numele său nu a fost pomenit în anchetă, dar justiția americană promite un nou val de inculpări în scandalul corupților din FIFA.

Scandalurile de corupție din mandatul lui Blatter 

Sepp Blatter a fost reales în funcție după ce Printul Ali bin al-Hussein a Iordaniei s-a retras din cursă  în faza a doua a procesului de votare. De asemenea, înaintea alegerilor s-au mai retras olandezul Michael van Praag și portughezul Luis Figo, fost mare fotbalist.  Joseph Blatter conduce FIFA din 1998, atunci când l-a înlocuit pe brazilianul Joao Havelange. În mandatul său, forul s-a confruntat cu numeroase scandaluri de corupție. Cel mai recent a izbucnit în această săptămână, în momentul în care justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali,  printre ei fiind şi Jack Warner, fost vicepreşedinte FIFA, Eduardo Li, membru în Comitetul Executiv al FIFA, dar şi Jeffrey Webb, vicepreşedinte FIFA. 

"În orice caz, justiția americană nu intenționează să se oprească aici cu ancheta privind corupția din cadrul Federației Internaționale de Fotbal. "Sunt mai degrabă încrezător în faptul că va exista un nou val de inculpări", a dezvăluit șeful celulei de anchete criminale a fiscului american, Richard Weber.

Mișcare agresivă a guvernului american a șocat lumea de fotbalului și a condus la întrebări cu privire dacă Statele Unite și-au stabilit ca misiune răsturnarea conducereii FIFA. Departamentul de Justitie SUA, FBI-ul și IRS-ul se apără și arată cu degetul spre corupți, afirmând că n-au făcut decât să urmărească activitățiile infracționale și crima organizată, care s-a întâmplat să apară în lumea fotbalului.

Pas cu pas 

"Nu cred că a existat vreodată o decizie sau o declarație care ne-ar fi făcut să urmărim oficiali din fotbal", a spus Weber. "Am urmărit corupția", a adăugat el.

În momentul în care FBI și IRS au început investigația, The Sunday Times a dezvăluit corupția din cele mai înalte rândurile FIFA. În cascadă reporterii din întreaga lume au urmat firul și au scris articole de investigații legate de mita la nivel înalt din FIFA. 

Decizie surprinzătoare, în plin scandal

În plin scandal de corupție, Comitetul Executiv al FIFA a decis, sâmbătă, la Zurich, menţinerea actualei repartizări a locurilor pentru turneul final al Cupei Mondiale şi la ediţiile din 2018, din Rusia, şi din 2022, din Qatar, ale competiţiei, informează fifa.com.

Pe de altă parte, Comitetul Executiv a confirmat, cu privire la Cupa Mondială din 2026, că federaţiile din Asia nu vor putea candida pentru găzduirea acestui turneu final, în conformitate cu statutul FIFA ce prevede că "dreptul de a găzdui competiţia nu îi va fi acordat aceeaşi confederaţii pentru două ediţii consecutive ale CM".