Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cum s-a fraudat votul la nivel înalt. Iubita unui președinte a jucat rolul crucial
Cum s-a fraudat votul la nivel înalt. Iubita unui președinte a jucat rolul crucial

Cum s-a fraudat votul la nivel înalt. Iubita unui președinte a jucat rolul crucial

FIFA a fost zguduită în ultimii ani de scandaluri uriașe de fraudă

În vârful fotbalului se învârt mize financiare uriașe. Atât de mari, încât unii oameni cu putere de decizie au înțeles că lucrurile nu pot fi lăsate la întâmplare și la latitudinea votanților. În birourile oficialilor FIFA, de la Zurich, s-a lucrat întotdeauna pentru dezvoltarea fenomenului, pentru că asta a atras automat și bani. Și normal, de aici au apărut și problemele.

Cartea „Fault! Lumea secretă a organizației FIFA” a produs un cutremur în „Sportul Rege”, în ultimii ani. Ziaristul britanic Andrew Jennings a documentat într-o investigație amplă, pe durata mai multor ani, jocurile de culise din spatele organizației mondiale a fotbalului. Sunt descrise fapte de corupție, jocuri de putere, bani deturnați, șantaj și manipulări. Cartea a deranjat la nivel înalt. Dar evenimentele petrecute ulterior i-au dat dreptate ziaristului de investigații. În 2015, elvețianul Sepp Blatter, cel care conducea FIFA din 1998, a demisionat din cauza scandalurilor de corupție.

Iată un episod redat de Jennings în cartea sa. Pe 4 iulie 1996 avea loc un Congres al FIFA. Printre problemele dezbătute era și cel legat de acordarea unui loc în plus, la Campionatul Mondial, pentru zona CONCACAF (America de Nord, America Centrală și Caraibe), care avea trei echipe calificate direct.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: